Το ΑΕΠ συνιστά τον σημαντικότερο μακροοικονομικό δείκτη και απεικονίζει “την αξία της συνολικής δαπάνης για την αγορά τελικών αγαθών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του έτους”. Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί μιας χώρας αποτυπώνονται στο ετήσιο ποσοστό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ή ΑΕΠ σε σταθερές τιμές. Η διαχρονική ανοδική του τάση υποδηλώνει ότι η χώρα προοδεύει με ικανοποιητικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το εξαγωγικό εμπόριο ολοένα και περισσότερο διευρύνεται, οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι αξιόλογες και τα Δημόσια Οικονομικά βρίσκονται σε εξαίρετη κατάσταση. Όταν το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται ταχύτερα από το αντίστοιχο ΑΕΠ άλλων κρατών, συνάγεται ότι η χώρα αυτή κερδίζει πόντους στον πίνακα των ανταγωνιστικότερων οικονομιών της διεθνούς οικονομίας. Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα απεικονίζουν την εξέλιξη του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Παρατηρήσεις: Τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από την εξαμηνιαία έκδοση European Economy, Statistical Annex, Autumn 2015. Το ΑΕΠ απεικονίζεται σε τρέχουσες τιμές με έτος βάσης το 2010. Τα στοιχεία του 2016 βασίζονται σε προβλέψεις της Eurostat.
Από τα στοιχεία του πίνακα εξάγονται πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ένα ουσιώδες συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο 1960-2008, η χώρα μας σε σταθερή βάση είχε μεγαλύτερο απόλυτο ΑΕΠ από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1980, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν σχεδόν τριπλάσιο από της Ιρλανδίας και διπλάσιο από της Πορτογαλίας. Μετά το 2008 που η εθνική μας οικονομία μπήκε στο τούνελ της παρατεταμένης κρίσης, τα δεδομένα άλλαξαν σε βάρος της χώρας μας. Με κριτήριο τα στοιχεία του 2015, το ΑΕΠ τόσο της Ιρλανδίας όσο και της Πορτογαλίας, ξεπερνά το αντίστοιχο ΑΕΠ της χώρας μας. Η οπισθοδρόμηση της εθνικής μας οικονομίας προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2016. Όταν οι ανταγωνίστριες χώρες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας προοδεύουν εμείς οπισθοδρομούμε. Η παρατεταμένη κάμψη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και η διαρκής ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους, σπρώχνουν την Ελλάδα στο περιθώριο και την απαξιώνουν στον ευρωπαϊκό χώρο.
Αδιανόητο και πέραν πάσης λογικής συνιστά το γεγονός, ότι, το 1980 η Ελλάδα είχε σχεδόν τριπλάσιο ΑΕΠ από την Ιρλανδία, ενώ σήμερα το ΑΕΠ της Ιρλανδίας υπερβαίνει κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας μας. Η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού, των τραπεζών, του εμπορίου, κ.λπ., θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να εκπονήσουν αποδοτικό πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, που θα υλοποιηθεί παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Το υπό εκκόλαψη πρόγραμμα εννοείται ότι θα αντανακλά την χάραξη μιας αδέσμευτης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Η ώθηση της εθνικής οικονομίας σε ταχύρυθμη αναπτυξιακή διαδικασία αποτελεί το μέγα στοίχημα για τη σωτηρία της πατρίδας. Το στοίχημα αυτό οπωσδήποτε θα πρέπει να κερδηθεί. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και ταυτόχρονα λύνει τα χέρια της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υιοθέτηση μιας ελαστικότερης εισοδηματικής πολιτικής, που θα αποσκοπεί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργατοϋπαλλήλων.