Νέα NAVTEX εξέδωσε σήμερα η Τουρκία, παρατείνοντας έτσι τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis.
Η πρώτη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η οποία πήρε παράταση μέχρι σήμερα. Λίγο πριν εκπνεύσει, λοιπόν, η πρώτη παράταση, οι Τούρκοι εκδίδουν και πάλι NAVTEX μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας αυτή τη φορά διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Διαβάστε επίσης:
Οι συντεταγμένες που έχουν δώσει για τη νέα NAVTEX:
SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20 (Antalya) (Yayınlanma: 27-08-2020 13:34)
SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20
AKDENİZ
1.SİSMİK ÇALIŞMALAR, R/V ORUÇ REİS, ATAMAN VE CENGİZHAN İSİMLİ GEMİLER İLE 27 AĞU-01 EYL 20 TARİHLERİ ARASINDA AŞAĞIDAKİ SAHADA YAPILACAKTIR.
33 55.00 K – 027 59.77 D
34 12.28 K – 028 00.12 D
35 12.12 K – 030 22.15 D
34 58.25 K – 030 31.50 D
34 18.58 K – 028 55.57 D
6 DENİZ MİLİ AÇIK GEÇİLMESİ.
2. BU BİLDİRİ 01 EYL 20 SAAT 2059Z’DA YÜRÜRLÜLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.
Δείτε σε χάρτη την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με τη νέα NAVTEX:

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του».
Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία και μέσω του Βερολίνου – Στο τραπέζι οι κυρώσεις (video)
«Απαιτείται διπλωματική λύση και διάλογος για την Αν. Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βερολίνο, αλλά φαίνεται πως ο κλοιός για την Τουρκία σφίγγει, μέσω και επερχόμενων κυρώσεων για τις παραβατικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που ζήτησε η Αθήνα στην πρόσφατη επίσκεψη του Χάικο Μάας.
Μπορέλ: Επί τάπητος οι κυρώσεις
«Όλοι αναμένουν τις προτάσεις μας για τις κυρώσεις», ανέφερε, άλλωστε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Βερολίνο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Θα συζητήσουμε για πολύ σημαντικά ζητήματα σήμερα όπως, η Λευκορωσία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αναμένουν τι είδους αποφάσεις θα προτείνουμε για τις κυρώσεις. Θα συζητήσουμε για τις κυρώσεις. Όπως γνωρίζετε είναι μια άτυπη σύνοδος δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Μπορούμε να κάνουμε πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Νομίζω πως η συζήτηση θα είναι σημαντική, γιατί το επίπεδο των κυρώσεων και το ποιους θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πλήρως», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ όπως μεταδίδει το «Euronews».
Μάας: Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση
Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας προσερχόμενος στην σύνοδο, εξέφρασε από τη δική του μεριά την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα, ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα παρακολουθούμε για να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προς τα που θα κινηθούν τα πλοία και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση».
Στη σημερινή Σύνοδο αναμένεται να παρουσιασθούν και οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία από τον Ύπατο Εκπρόσωπος Θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δίχως όμως να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς η σύνοδος είναι άτυπη.
Για το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν το πρωί της Πέμπτης (27/08) και η Καγκελάριος Μέρκελ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά και την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει: «Κανένας διάλογος όσο τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στα νερά μας». Και οι δύο δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα σε αποκλιμάκωση και διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Βερολίνο, αναμένεται την Παρασκευή (28/08), νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πέτσας: Ο Μπορέλ θα παρουσιάσει τις κυρώσεις
Ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08) επισήμανε, άλλωστε, ότι «σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ακόμα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».
Νέες απειλές από τον Χουλουσί Ακάρ
Στη λογική των προκλήσεων επέμεινε νωρίτερα η Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνες και ότι η Άγκυρα δεν θα παραχωρήσει «ούτε μια σταγόνα νερού».
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση γι’ αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», δήλωσε ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.
O Ακάρ χαρακτήρισε «παράλογη» την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «οι ΝΑVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες». Και σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».
Αναφερόμενος δε στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας, είπε ότι έχει περάσει ο καιρός που τέτοιες ενέργειες μπορούσαν να φοβίσουν την Τουρκία.
Ακάρ: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα – Θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις»
Ο Ακάρ υποστήριξε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βγαίνουν αμφότερες χαμένες από την πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωών. Από την άλλη, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα αναφορικά με τα «προβλήματα» στο Αιγαίο. «Είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε να αναγνωρίζονται και νόμιμα δικαιώματά μας. (…) Ως Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την ΕΕ ή τη Γαλλία. Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες ημέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ».