Στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016 και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συμπεριλαμβάνονται η πλήρης λειτουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) σε Ελλάδα και Ιταλία, η ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων, η ενίσχυση των επιστροφών και η επαναφορά στην ομαλότητα σχετικά με τη μετακίνηση στη ζώνη του Σένγκεν.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατά την οποία τέθηκαν οι στόχοι για το 2016, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες σε ότι αφορά στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων αλλά και την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχουν ανακοινωθεί μέσα στο 2015.
«Από αυτήν την κρίση μπορούμε να βγούμε μόνο αν συνεργαστούμε» ανέφερε ο Φράνς Τίμερμανς, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο 2016 πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη δε θα «νιώσουν την ανάγκη» να εισαγάγουν ή να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
Αναφορικά με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, που θα περιορίζουν τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες επιλέγουν να μεταβούν στην Ευρώπη, όπως είναι η χορήγηση αδειών εργασίας στους Σύριους πρόσφυγες και η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις ακτές της Τουρκίας παραμένει υψηλός, αγγίζοντας τους 2.000 – 3.000 ημερησίως.
Τέλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως το 2016 αναμένεται να προχωρήσει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.