Δρόσος Καραγεωργόπουλος: Ο χειμώνας μπορεί πραγματικά να είναι δύσκολος – Η δυναμικότητα του συστήματος υγείας της χώρας μας υπολείπεται άλλων ανεπτυγμένων χωρών

Της Άλκηστης Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

“Μια μακρόχρονη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική και την βιολογική κατάσταση ενός προηγούμενα υγιούς ατόμου. Αλλά υπάρχει ίσως και 10% από τα λεγόμενα “ήπια κρούσματα”, τα οποία ταλαιπωρούνται από παρατεταμένες επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης, όπως προβλήματα στην όσφρηση και την γεύση, διαταραχή στην συγκέντρωση, κεφαλαλγία, εύκολη κόπωση, ακόμα και δύσπνοια στην προσπάθεια.”

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μέσω της Κυριακάτικης Kontranews, ο Λοιμωξιολόγος Δρόσος Καραγεωργόπουλος τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφύγουμε τη χαλάρωση και τον εφησυχασμό που παρατηρείται, καθώς ο χειμώνας ενδέχεται να είναι πραγματικά δύσκολος, την ώρα που όπως υποστηρίζει “η δυναμικότητα του συστήματος υγείας της χώρας μας υπολείπεται άλλων ανεπτυγμένων χωρών”. 

Σημειώνει πως η μάσκα είναι “το μόνο σημαντικό όπλο που έχουμε μέχρι στιγμής τα χέρια μας ενάντια στον ιό σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη” και προειδοποιεί πως η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να έχει παρατεταμένες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή, ακόμα και αν έχει νοσήσει ήπια…

Έχει σημάνει συναγερμός στην Αττική με πολλά ενεργά κρούσματα και ακόμα περισσότερες στενές επαφές τους σε απομόνωση. Σας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων στα αστικά κέντρα και πως κρίνετε την αντιμετώπιση της εισόδου των τουριστών; Παραμένουμε ασφαλής ως χώρα;

Πραγματικά, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε μια σταδιακή αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων της COVID-19 λοίμωξης. Ανησυχητική είναι και η εμφάνιση ορισμένων κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης. Πράγμα που μπορεί να σημαίνει διασπορά του ιού σε μία ευρύτερη επιδημιολογική αλυσίδα. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, έχουμε και αριθμητικά τα περισσότερα κρούσματα. Όμως, αναλογικά, υπάρχει και αντίστοιχος αριθμός κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά το θέμα των τουριστών, έχει γίνει και γίνεται μια καλά μελετημένη προσπάθεια. Βέβαια είναι μία προσπάθεια δύσκολη, γιατί πρέπει να συγκεραστούν δύο διαμετρικά αντίθετες αναγκαιότητες. Από τη μία, η ανάγκη της τουριστικής κίνησης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και, από την άλλη, η ανάγκη συγκράτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αναλογικά, είναι λίγοι οι τουρίστες που είναι θετικοί στον ιό. Λόγω όμως του μεγάλου αριθμού τους, ακόμα και με την υποτονική φετινή τουριστική κίνηση, αναμένονται αρκετά εισαγόμενα κρούσματα. Εκτός από τους τουρίστες, προσοχή χρειάζεται και στους εποχικούς ή περιστασιακά εργαζόμενους από την Βαλκανική, ή σε αλλοδαπούς μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα που επισκέπτονται το καλοκαίρι τα πάτριά τους εδάφη και επιστρέφουν.

Το τελικό στοίχημα είναι ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα, και αυτό επαφίεται σε σημαντικό βαθμό και στην ατομική ευθύνη και την κοινωνική μας συνείδηση, πέραν από τους όποιους σχεδιασμούς της Πολιτείας.

Η έννοια της ασφάλειας που αισθάνεται κάποιος είναι σχετική. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 κυκλοφορεί ανάμεσά μας και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί. Είδαμε τι μπορεί να επιφέρει από τα παραδείγματα άλλων χωρών. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τις περισσότερες δυτικές χώρες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος η επιδημιολογική κατάσταση να χειροτερέψει.

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε καταστήματα, φούρνους, κρεοπωλεία , κομμωτήρια, τράπεζες, και ΔΕΚΟ, μετά την αύξηση κρουσμάτων. Είναι επαρκές το μέτρο κατά τη γνώμη σας; Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Η χρήση της μάσκας μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο στην τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα με ότι γνωρίζαμε την περασμένη Άνοιξη, τώρα είναι σαφές ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα αλλά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Πιστεύω ότι η γενίκευση της χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους είναι ένα δικαιολογημένο ή και επιβεβλημένο μέτρο. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού, και στον μετριασμό της επιδημιολογικής του πορείας, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούν πάλι lock down. Είναι ίσως, αν θέλετε, το μόνο σημαντικό όπλο που έχουμε μέχρι στιγμής τα χέρια μας ενάντια στον ιό σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη.

Όσον αφορά το καλοκαίρι, που η μάσκα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη δυσφορία για κάποιους, θα συνιστούσα όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και γενικότερα τον συγχρωτισμό.

Tα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία νέων ανθρώπων, που λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν προσέχουν και συγχρωτίζονται. Τι θα τους συμβουλεύατε;

Οι νεότεροι είναι πιο αμέριμνοι, θέλουν να ζήσουν τις συγκινήσεις της ζωής και, όντως, είναι λιγότερο ευάλωτοι ως προς τον κορωνοϊό. Αλλά το λιγότερο δεν σημαίνει καθόλου. Αν αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μοιραία θα υπάρξουν και ορισμένα σοβαρά περιστατικά. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι στις επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης δεν περιλαμβάνεται μόνο ο θάνατος. Μια μακρόχρονη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική και την βιολογική κατάσταση ενός προηγούμενα υγιούς ατόμου. Αλλά υπάρχει ίσως και 10% από τα λεγόμενα “ήπια κρούσματα”, τα οποία ταλαιπωρούνται από παρατεταμένες επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης, όπως προβλήματα στην όσφρηση και την γεύση, διαταραχή στην συγκέντρωση, κεφαλαλγία, εύκολη κόπωση, ακόμα και δύσπνοια στην προσπάθεια. Αυτά τα “μικροπροβλήματα” μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους και την ικανότητά προς εργασία.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ακύρωσε τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα στερώντας εργασία από πολλούς ανθρώπους. Συμφωνείτε με την απόφαση αυτή και πως βλέπετε ένα πιθανό κλείσιμο στα beach bar;

Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει οριζόντια μέτρα, όπως το κλείσιμο ολόκληρων τομέων δραστηριότητας. Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται από τις αλλαγές στη ζωή μας που έχει επιφέρει η πανδημία. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, ισχυρή οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να υπάρξει όταν ένας δυνητικά θανατηφόρος ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε μία κοινότητα. Για να το θέσω διαφορετικά, αν είχε παραμείνει αρκετό επιδημιολογικό φορτίο του ιού στην κοινότητα, σχεδόν κανείς δεν θα πήγαινε σε πανηγύρι, είτε αυτά επιτρέπονταν είτε όχι.

Περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως να ληφθούν και για άλλες δραστηριότητες που αποδεικνύονται επικίνδυνες για τη διάδοση του ιού. Η άποψή μου είναι ότι πριν κλείσουν ολόκληροι τομείς δραστηριότητας, όπως τα beach bar που αναφέρετε, λογικό θα ήταν ορισμένες από τις επιχειρήσεις που εξόφθαλμα δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα να υφίστανται παραδειγματικά τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Έρχεται ένας πρωτόγνωρος χειμώνας για όλους μας. Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά του ιού; Φοβάστε μια ραγδαία επιδείνωση τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown;

Ο χειμώνας μπορεί πραγματικά να είναι δύσκολος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, μπορεί εύκολα να διαψευστεί. Η δυναμική του ιού είναι γνωστή. Αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη είναι, σε τάξη μεγέθους, αρκετές φορές ελαφρύτερο σε σχέση με ότι υπέστησαν άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η δυναμικότητα όμως του συστήματος υγείας της χώρας μας να ανταπεξέλθει σε ακραίες καταστάσεις, αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά, ακόμη υπολείπεται άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάμε πως να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις. Και αυτό το λέω για την χαλάρωση και τον εφησυχασμό παρατηρείται στον κόσμο, παρά για τους σχεδιασμούς της Πολιτείας.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή