Παίρνει τι περισσότερες αρμοδιότητες από τρία νευραλγικά υπουργεία – Δομικό ανασχηματισμό έχει αποφασίσει ο Κυριάκος για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι που έρχεται στην οικονομία
Εγκλωβισμένος στα επικίνδυνα αδιέξοδα που προκαλούν η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας, η τουρκική προκλητικότητα και η αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός με δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναπτερώσει τις ελπίδες για ανάπτυξη, καλλιεργώντας προσδοκίες για το πακέτο οικονομικής στήριξης από την Ευρώπη και τα προγράμματα που αφορούν το ΕΣΠΑ.
Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για τα αναπτυξιακά προγράμματα και απεγκλωβισμού από τη γραφειοκρατία έχει αποφασίσει τη δημιουργία ενός νέου υπερυπουργείου που θα πάρει τις περισσότερες αρμοδιότητες από τρία νευραλγικά υπουργεία που σχετίζονταν με την οικονομία και την ανάπτυξη.
Επαναλαμβάνοντας το δόγμα του λεγόμενου επιτελικού κράτους συγκροτεί στην ουσία έναν φορέα που θα έχει όλες τις αρμοδιότητες για τα αναπτυξιακά προγράμματα και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων όταν αυτά θα φτάσουν στην Ελλάδα.
Τα σχέδια του Μαξίμου για διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση ανέτρεψε η ίδια η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην οικονομία.
Για λόγους που έχουν σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και επικοινωνιακούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό.
Το ζήτημα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι το timing της ανακοίνωσης των αλλαγών.
Στενοί συνεργάτες του εισηγούνται να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ.
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις αλλαγές ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRANEWS ο ανασχηματισμός εκτός από τη δημιουργία του υπερυπουργείου επενδύσεων θα φέρει αλλαγές σε τέσσερα υπουργεία με την απομάκρυνση ισάριθμων υπουργών.
Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει και καραμπόλα μετακινήσεων για δύο ακόμα υφυπουργούς.
Σε επίπεδο υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι ριζικές με κύριο χαρακτηριστικό την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.
Σε κάθε περίπτωση με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ανταποκρινόμενος στις νέες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία και την κοινωνία.
Έχοντας επίγνωση ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει, επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι δίνει μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες για τα προβλήματα στην οικονομία, τα εθνικά θέματα και την πανδημία.