Συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Χρήστο Κυμπιζή για την κυριακάτικη Kontra News
Για «ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου και επεξεργασμένου σχεδίου από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης» ώστε να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Κυριακάτικη Kontranews και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «δεν έκανε τίποτα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να περιορίσει τον Ερντογάν» μετά τα γεγονότα του Μαρτίου.
Υποστηρίζει πως η ΝΔ «χρησιμοποιεί την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ως ευκαιρία για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων» και σημειώνει πως τα «ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά» για το κυβερνών κόμμα, παρά το προβάδισμα που φαίνεται ότι έχει στην πρόθεση ψήφου.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τζανακόπουλου στον Χρήστο Κυμπιζή:
Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα; Πώς αξιολογείτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;
Η Τουρκία τόσο στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα όσο και στο σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής είναι ασταθής και επιρρεπής στην όξυνση. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, θα έλεγε κανείς ότι είναι μια σταθερά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το καινούριο είναι η ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου και επεξεργασμένου σχεδίου από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να διαμορφωθούν δυνατότητες άσκησης πολιτικής πίεσης στην Τουρκία, ώστε να επανέλθει στον δρόμο του διπλωματικού διαλόγου, της συνεννόησης και της επίλυσης προβλημάτων. Και αυτό ακριβώς είναι το ανησυχητικό, η αδυναμία δηλαδή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Αντίθετα φαίνεται ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα, έχει χάσει την ψυχραιμία της και λειτουργεί με κύριο γνώμονα και στην εξωτερική πολιτική την εσωτερική επικοινωνία.
Συνεχώς διαμηνύετε πως δεν ασκείτε ανεύθυνη αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενοι εθνικά και ευαίσθητα θέματα. Γίνεται τα κόμματα να είναι ενωμένα μπροστά στην τουρκική απειλή; Πώς θα μπορέσετε να συμβάλλετε στην αντιμετώπισή της;
Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι μια διαμάχη εθνικής ή ακόμα χειρότερα εθνικιστικής πλειοδοσίας μεταξύ των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια αντιπαράθεση, δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αντιπολιτευτική τακτική που διάλεξε η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής από τη μεριά της κυβέρνησης, ούτε και βεβαίως την αδιανόητη υποκρισία της. Διότι πριν λίγους μήνες παρίστανε τον μαχητικό υπερασπιστή της πατρίδας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έκανε όμως τίποτα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να περιορίσει τον Ερντογάν και έτσι πριν από λίγες μόλις μέρες με το περιστατικό της «τουρκικής κινητικότητας» συνελήφθη να αντιφάσκει και να ψεύδεται επιδιώκοντας να συγκαλύψει την αλήθεια. Και όλα τούτα για να διατηρήσει την επαφή της με τα σκληρά δεξιά ακροατήρια με τα οποία επανασυνδέθηκε ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τώρα βρίσκεται η ίδια αντιμέτωπη με το εθνικιστικό κύμα που η ίδια τροφοδότησε και καλλιέργησε. Προϋπόθεση λοιπόν για να υπάρξει συμφωνία σε μια ενιαία εξωτερική πολιτική είναι η Νέα Δημοκρατία να σοβαρευτεί: να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τη συνδέει με τα ακροδεξιά ακροατήρια και να καταθέσει ένα σοβαρό και ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη σχέση με την Τουρκία. Αν θέλετε όμως την εκτίμηση μου βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έχετε κατηγορήσει τη ΝΔ πως με πρόσχημα τον κορωνοϊό θα υλοποιήσει αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα… Γιατί λοιπόν δεν ζητάτε εκλογές για να το αποτρέψετε αυτό;
Η ΝΔ ήδη υλοποιεί αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Δεν είναι μια εκτίμηση για το μέλλον αυτή. Είναι μια διαπίστωση για το παρόν και μια επιβεβαίωση όσων ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ήδη εδώ και ένα χρόνο. Εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καμία υποστήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, περιβαλλοντική απαξίωση, ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μερικά μόνο από τα πεπραγμένα της. Φαίνεται λοιπόν ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ως ευκαιρία για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η πολιτική είχε βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ύφεσης ακόμη και πριν την πανδημία όπως προέκυψε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με δεδομένα όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα αποτελούσε μια οδό διαφυγής για τη ΝΔ από το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος ώστε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για μια μεγάλη δημοκρατική, ριζοσπαστική αλλαγή.
Πώς κρίνετε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ; Θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξει αντιπολιτευτική τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ για να βελτιώσει την εικόνα του;
Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία των πολιτικών συσχετισμών της στιγμής. Tις παρακολουθούμε με προσοχή και νομίζω ότι το κύριο στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι τα ποιοτικά τους στοιχεία. Και εκεί τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, της οικονομίας. Επομένως η εκτίμηση μου είναι ότι διαμορφώνεται το έδαφος για μετασχηματισμό του πολιτικού τοπίου προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Προϋπόθεση για αυτόν τον μετασχηματισμό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθήσει να επιδιώκει την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, να εξακολουθήσει να διαμορφώνει τους όρους για μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων. »
Τι πρέπει να αλλάξει ή και να βελτιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του; Είστε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση; Με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η διεύρυνση του κόμματος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά να συζητήσει για το μέλλον του, τη φυσιογνωμία του, τις κοινωνικές του αναφορές, την μαζικοποίηση του, την αντιστοίχιση της κοινωνικής του επιρροής με την πολιτική του επιρροή. Αυτό όμως που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η κατάθεση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα της χώρας που πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση της κοινωνικής του παρουσίας και δράσης. Πρέπει λοιπόν να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη του την κυβερνητική μας εμπειρία, τις πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές εξελίξεις στην ΕΕ, τις μεγάλες συγκρούσεις που ανοίγονται μπροστά μας για την υπεράσπιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και του περιβάλλοντος. Και την ίδια στιγμή να προχωρήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο γνώμονα να γίνουμε ο φορέας οργάνωσης και έκφρασης των αναγκών, των επιθυμιών, των προσδοκιών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι πολιτικοί ιδεολογικοί και οργανωτικοί όροι αυτού του μεγάλου ανοίγματος έχουν ήδη διατυπωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που αποτελεί πολιτική εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.