Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Με τον νέο νόμο 10.000 πρόσφυγες μένουν στον δρόμο

Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος υπεύθυνη μέχρι και τις 23/07/2019 για την φύλαξη των συνόρων μίλησε στο Kontra24 και την Αναστασία Γιάμαλη αναφορικά με τα όσα ακούγονται για την «εθνική μεταναστευτική πολιτική», το «έπος του Έβρου» αλλά και τι πραγματικά ισχύει για τις επιστροφές.

“Δεν θα πρέπει να είναι πολιτική συζήτηση το να φυλάξουν τα σύνορα, ακυρώνουμε το έργο των ένστολων” σημείωσε η Αντιστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, σχετικά με τους χειρισμούς στον Έβρο αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, άλλωστε όπως είπε “οι αστυνομικοί είναι οι ίδιοι που ήταν και πέρυσι και προπερσι, τις μεταναστευτικές ροές τις έχουμε από τη δεκαετία του 90′”

“Οι ένστολοι (στρατός και αστυνομία) αντέδρασαν όπως όφειλαν να αντιδράσουν, και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, και κατά το παρελθόν είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν μια δίοδο στον Έβρο για να μπορούν να περνάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες” συμπλήρωσε, και συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες προσδοκίες αναφορικά με το νέο κομμάτι φράχτη που σχεδιάζεται στην περιοχή, καθώς θα αποτελεί μόνο 39χιλ. από τα 207 που είναι συνολικά, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους. 

Για τις επιστροφές

“Η διαδικασία των επιστροφών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη, καθώς οι χώρες των υπηκοοτήτων που υπάρχουν στη χώρα δεν είναι συνεργάσιμες, δηλαδή οι χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές το Ιράν, Ιράκ, δεν αναγνωρίζουν τους πολίτες τους με αποτέλεσμα να μην τους χορηγούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους και αυτό σημαίνει ότι και 36 μήνες να τον έχει κρατούμενο δεν τον δέχεται το κράτος του, δεν μπορείς να τον επιστρέψεις, δηλαδή είναι αρνητικοί στις αναγκάστηκες επιστροφές” υπογράμμισε η Αντιστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν είναι θέμα πολίτης διαχείρισης που δεν το έκανε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση και το κάνει καλά η τωρινή, δεν γίνεται γιατί οι χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν δεν τους θέλουν πίσω. 

Μάλιστα η ίδια ανέφερε ότι από το 2016 ο τότε υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας αλλά και μετέπειτα ο κύριος Βίτσας, σε πολιτικό επίπεδο προσπάθησαν να πείσουν την Ε.Ε να εγκαθιδρύσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών γιατί η κάθε χώρα μεμονωμένα δεν έχει τόση δύναμη όση έχουν όλες οι χώρες μαζί. 

Για το ξεσπίτωμα 10.000 προσφύγων 

“Με τον νέο νόμο 10.000 πρόσφυγες μένουν στον δρόμο, και ενώ με τον προηγούμενο νόμο, μέσα σε έξι μήνες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα ενσωμάτωσης πλέον, έχει μειωθεί σε 30 μόλις ημέρες” εξήγησε η ίδια, και αυτό γιατι η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει τους έξι μήνες έναν και όχι γιατί έληξαν τα ευρωπαικά προγράμματα. 

Όπως είπε ” Αυτοί οι άνθρωποι ΑΝ θα τους χορηγηθεί ταξιδιωτικό έγγραφο πρόσφυγα, έχουν το δικαίωμα να πάνε σε άλλη Ευρωπαική χώρα μεσα σε 90 ημέρες, και δεν μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποια άλλη χώρα, και σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην Γερμανία, επιστρέφονται αμέσως”

Για την αναθεώρηση του Δουβλίνο 2

“Πάντα οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας έχουν ως κύριο στόχο πως θα ευεργετηθεί η ίδια, μην περιμένουμε να μας λύσει τα προβλήματα η Γερμανία” σχολίασε. “Αυτό που υποτίθεται έχει ακουστεί, είναι ότι θα εξετάζεται το αίτημα ασύλου επί της ουσίας στην χώρα της Ευρώπης που θα αποδέχεται τον αιτών άσυλο. Μην περιμένετε να από τις ευρωπαϊκές χώρες αν δεν υπάρχει σχεδιασμός να το κάνουν αυτό αναγκαστικά και με κυρώσεις να δεχτούν αιτούντες άσυλο στις χώρες τους, την αλληλεγγύη της Ευρώπης την έχουμε δει” σχολίασε σκωπτικά. 

Ποιά είναι η στρατηγός που φύλαγε τα σύνορα

Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πάρει το βαθμό του αντιστρατήγου, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αποστρατεύτηκε στις έκτακτες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, το καλοκαίρι του 2019.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη εκτελούσε χρέη Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων. Πρόκειται για την αντιστράτηγο που διακρίθηκε με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, καθώς χειρίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια κρίσιμα θέματα. Παράδειγμα, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, στην Ειδομένη αλλά και στον Έβρο.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν στις 16 Φεβρουαρίου του 2016 όταν τοποθετήθηκε στη θέση της Προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το βιογραφικό της:

Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων το Δεκέμβρη του 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας 1988.

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (2001).

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες (Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας Δυτικής Αττικής, καθώς και Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά) και επιτελικές θέσεις κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών Τάξης και Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Δεκέμβρη του 1993 τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με αρμοδιότητες επί θεμάτων Ε.Ε. – Schengen και διμερών-πολυμερών σχέσεων. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την αστυνομική συνεργασία και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SECI), της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), κ.α..

Από τον Ιανουάριο του 1997 έως και τον Αύγουστο του 1999 διατέλεσε Αστυνομικός Σύνδεσμος στη Σόφια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο του 2003 συμμετείχε στη Στρατηγική Επιτροπή για το Άσυλο και τη Μετανάστευση (SCIFA) του Συμβουλίου της Ε.Ε..

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή