Απορούμε που δεν τιμωρήθηκε ακόμη με πρόστιμα η «Καρέλιας» για τις παροχές προς τους εργαζομένους, όπως το 1986 και το 1987!

 Ενα νέο ηχηρό ράπισμα έδωσε η «Καρέλια Α.Ε.» σε όλους αυτούς που με πείσμα ενοχοποιούσαν επί δεκαετίες και ενοχοποιούν την κερδοφόρα ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα και το επιχειρηματικό κέρδος, πυροδοτώντας έτσι συνδικαλιστικές αντιδράσεις που οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις στο κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας σε συνέντευξη Τύπου, η εταιρεία θα μοιράσει στους εργαζόμενους το ποσό των τριών εκατ. ευρώ ως επιβράβευση για την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17% «μέσα σ’ έναν έντονο ανταγωνισμό και σ’ αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, με φόντο τις φήμες περί Grexit, capital controls κ.λπ.», όπως τόνισε.

Η ανακοίνωση αυτή μού θύμισε τη θλιβερή περίπτωση κατά την οποία το 1986 και το 1987, όταν μάλιστα κυριαρχούσαν οι συνδικαλιστές στη χώρα μας, επιβάλλονταν πρόστιμα σε όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις έδιναν αυξήσεις στους εργατοϋπαλλήλους υψηλότερες από εκείνες που καθορίζονταν με την εισοδηματική πολιτική, που υπερέβαιναν δηλαδή την περιβόητη «Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή»!

Επίσης, θυμήθηκα ότι τον Ιανουάριο του 1989, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανέλαβε μια πρωτοβουλία, για να καλύψει το κενό της έλλειψης νόμιμης διοίκησης στη ΓΣΕΕ, και συνέστησε στις επιχειρήσεις να καταβάλουν αύξηση 7% από 1.1.1989 και 6% από την 1.7.1989, τουλάχιστον ως προκαταβολή μέχρι να υπογράφονταν αργότερα οι συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις. Όμως, όταν στις 18 Ιανουαρίου 1989 δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή – πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒ, όλοι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που τότε βρίσκονταν στα δικαστήρια αλληλοκατηγορούμενοι για απάτες και νοθεία και οι αντιπολιτευόμενοι που μοίραζαν θέσεις στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, ξέχασαν όλες τις διαφορές τους και εισέβαλαν στο γραφείο του τότε υπουργού Εργασίας Γιώργου Γεννηματά για να καταγγείλουν τη συμπαιγνία βιομηχάνων και κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνιζαν «καταργούσε ντε φάκτο την ΑΤΑ»!

Έτσι, ο Γιώργος Γεννηματάς, υπό την πίεση των… συνδικαλιστών, επετέθη… κατά του ΣΕΒ χαρακτηρίζοντας ως «περίεργη και με πολιτικό περιεχόμενο» την κίνησή του αυτή για τις αυξήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι την επόμενη ημέρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι τότε υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμοσθεί και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η… εισοδηματική πολιτική για τους δημόσιους υπαλλήλους που εξαγγέλθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1989, η οποία ήταν σαφώς χαμηλότερη από εκείνη του ΣΕΒ κατά 2,5% έως 3%!!!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή