Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Την ώρα που ανακοινώθηκαν μειώσεις στον ΦΠΑ στην εστίαση, στις μετακινήσεις και στον τουρισμό, μειώσεις στα ενοίκια και επίδομα στους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα προσληφθούν φέτος, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα…
Κυβερνητικά στελέχη από εκεί που μιλούσαν πριν λίγες ημέρες για «υγειονομικά διαβατήρια» των τουριστών (αναφορά εντελώς αυθαίρετη αφού από ότι φαίνεται δεν είχε ανάψει το πράσινο φως η ΕΕ), τώρα επιτρέπουν την είσοδο των τουριστών στη χώρα χωρίς τεστ!
Ο υπουργός Τουρισμού υποστήριξε πως τα γρήγορα τεστ δεν υιοθετήθηκαν «γιατί δεν ήταν ασφαλή». Ας βρισκόταν ένας τρόπος να γίνονται τα κανονικά τεστ στους τουρίστες, μία – δυο μέρες πριν έρθουν στη χώρα μας. Δύσκολο; Ναι, αλλά τέτοιες δύσκολες αποστολές πρέπει να αναλαμβάνει μία κυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες στιγμές…
Δυστυχώς είναι ορατός ο κίνδυνος να αντιμετωπίζονται οι αλλοδαποί τουρίστες φοβικά και καχύποπτα, καθώς ακόμα και σήμερα τα κρούσματα στο εξωτερικό είναι σε ανησυχητικά επίπεδα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαφημίζει το ότι όσοι έρχονται εδώ είναι κατά πάσα πιθανότητα υγιείς, μετατρέποντας τη χώρας μας στον κορυφαίο Covid – free παγκόσμιο προορισμό…
«Ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα μας δεν θα προλάβει να αναπτύξει τα υγειονομικά συμπτώματα» είπε ο Χάρης Θεοχάρης. Μία εντελώς ακατανόητη φράση αφού και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Μία φράση που δεν θα έπρεπε να ακουστεί από υπουργό της κυβέρνησης αυτή την περίοδο. Επίσης, η εκτίμηση του υπουργού πως μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός «θα έχει βελτιωθεί η εικόνα στις χώρες της Ευρώπης που κυρίως μας ενδιαφέρουν» είναι τουλάχιστον αίολη…
Επιπλέον, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν κατανοεί το ρίσκο που καλείται να πάρει ένα ξενοδόχος. Αν ανοίξει την επιχείρηση του και βρεθεί πελάτης με κρούσμα τι θα γίνει; Θα μπουν σε καραντίνα όλοι οι ένοικοι; Θα αποζημιωθούν; Θα κλείσει το ξενοδοχείο; Και τι θα γίνει τότε με την οικονομική ζημιά; Και αν ο ασθενής είχε μπει π.χ. σε κάποιο ταξί χωρίς μάσκα; Θα μπει σε καραντίνα και ο οδηγός του ταξί; Και οι πελάτες που έκατσαν στα ίδια καθίσματα; Τι θα γίνει με όσους συνταξίδευαν μαζί του στο πλοίο και κατέβηκαν σε άλλα νησιά; Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται σε κάποιους υπερβολικά, όμως έχουν πέρα για πέρα ρεαλιστική βάση…
Οι άνθρωποι στις τουριστικές περιοχές εύλογα ανησυχούν και αντί πειστικών απαντήσεων ακούν έναν υπουργό να δικαιολογείται. Εκτός του ότι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία σε μικρές και απομακρυσμένες τουριστικές περιοχές, κάτι που έτσι και αλλιώς αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών.
Είναι αυτονόητο πως όλοι μας – και η κυβέρνηση – κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα ύδατα, αλλά η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκτός από την οικονομία -που είναι μια άλλη συζήτηση για το αν τα μέτρα είναι ικανοποιητικά- η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στίγμα πως έχει σχέδιο για όλα τα παραπάνω, όπως είχε -παρά τα λάθη και τις παραφωνίες- με την επιβολή της καραντίνας. Και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Κάτι φαίνεται πως σας έχει ξεφύγει κύριοι της κυβέρνησης. Και είναι εξόχως σημαντικό…