Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Σάλος από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία που ήθελε να δώσει το εμβόλιο κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ
Η CIA ισχυρίζεται ότι η Κίνα εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο» δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Newsweek. Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφενός χρησιμοποιεί επικοινωνιακά το όπλο του ιού στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και αφετέρου επιδιώκει να ρίξει τις ευθύνες στον ΠΟΥ για τη μαζική εξάπλωση του ιού στη χώρα του, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που τον κατηγορούν για αδράνεια στην αρχή της κρίσης. Και όλα αυτά, την ώρα που οι νεκροί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αγγίζουν τους 90.000 και με τις εκλογές να πλησιάζουν…
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Τραμπ συχνά αποκαλεί “κινεζοιό” τον Covid-19, ενώ πριν από μερικές μέρες διέκοψε την αμερικανική χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατηγορώντας τον για κακή διαχείριση και συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το Newsweek επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποστήριξαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν ο Οργανισμός κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές του έτους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα συνέχισε να συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες, την ώρα που ο ΠΟΥ διατηρούσε τη σιωπή του.
Το αν και κατά πόσο ευθύνεται ο ΠΟΥ και η Κίνα για τη μετάδοση του ιού ή αν όλη αυτή η ιστορία είναι ένα αμερικανικό κόλπο για να πληγεί εμπορικά η Κίνα και να απαλλαγεί από τις ευθύνες του ο Τραμπ, είναι κάτι που ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ…
Στο πλευρό των ΗΠΑ η Ευρώπη;
Πριν λίγες ημέρες, το Der Spiegel ανέφερε πως έκθεση γερμανικών υπηρεσιών κατηγόρησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ πως άσκησε προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ, κάτι που βεβαίως αρνήθηκαν και οι δύο πλευρές.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε την Κίνα «να συμβάλει στην καταπολέμηση της πανδημίας», υποστηρίζοντας πως πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση του ιού, την ώρα που στην Ευρώπη όλο και περισσότεροι ρίχνουν ευθύνες στο Πεκίνο για τον χειρισμό της επιδημίας.
Ο Μπορέλ ανέφερε πως η Κίνα θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες της κατ’ αναλογία με το βάρος της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την έρευνα εμβολίων και στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της σε μια σημαντική προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους για τις αναπτυσσόμενες και τις πληττόμενες χώρες».
Κόντρα και για το εμβόλιο…
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας έχει πολλά μέτωπα… Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επισήμως την Κίνα ότι προσπαθεί να υποκλέψει πληροφορίες από ομάδες Αμερικανών επιστημόνων που διεξάγουν έρευνα για την παρασκευή του εμβολίου, με την Κινεζική πλευρά να κάνει λόγο για “συκοφαντίες”.
Σάλος για τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi
Καταιγισμό αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi, πως εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία, οι πρώτες παρτίδες θα παραδοθούν στις ΗΠΑ, διότι είχαν αναλάβει το οικονομικό ρίσκο να επενδύσουν πρώτες σε αυτό. Η Κομισιόν, ο ΠΟΥ, τα ΜΜΕ και ο πολύς κόσμος αντέδρασαν υποστηρίζοντας πως τα εμβόλια είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» και δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις ως προς τη διάθεσή τους.
Μάλιστα, ο πρόεδρος Μακρόν σχεδιάζει να συναντηθεί άμεσα με αξιωματούχους της Sanofi. «Ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 θα πρέπει να είναι με γνώμονα το κοινό συμφέρον και πέραν των κανόνων της αγοράς» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές σε γαλλικά ΜΜΕ.
Τελικά μετά τον σάλο η φαρμακοβιομηχανία ανασκεύασε. «Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου μας παραποιήθηκαν. Θεωρούμε τα εμβόλια κοινό αγαθό» αρκέστηκε να πει ο πρόεδρος της εταιρείας Σερζ Ουάινμπεργκ στο France 2…
Η θεραπεία με το πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν
Κλινικές μελέτες με το πλάσμα ιαθέντων ασθενών διεξάγονται σε διάφορες χώρες, με στόχο τη θεραπεία των νοσούντων. Η θεραπεία ασθενών με πλάσμα από άτομα που έχουν αναρρώσει από την ίδια λοίμωξη είναι μια μέθοδος που έχει αποδώσει για πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες, καθώς το πλάσμα περιέχει αντισώματα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετέχει και η Ελλάδα. Σε πέντε νοσοκομεία έγινε λήψη πλάσματος αίματος από Έλληνες ασθενείς με αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Σκοπός είναι να μεταφερθούν αντισώματα σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται…
Προχωρά η έρευνα για τα φάρμακα
Η θεραπεία με ιντερφερόνη-α2b επιταχύνει την εξαφάνιση του κορωνοϊού από τον οργανισμό των ασθενών και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, όπως δείχνει για πρώτη φορά μία μικρή κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας.
Από την άλλη, την ώρα που προχωρά η καθιέρωση της ρεμδεσιβίρης, μια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ, η οποία χρησιμοποίησε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων, το οποίο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό για την έγκαιρη θεραπεία ήπιων αλλά και μέτριων μορφών της νόσου.