ΤτΕ: Πιο ακριβά τα επιτόκια των δανείων – Μειώθηκαν οι τόκοι των προθεσμιακών καταθέσεων

Νέα Μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια καταθέσεων σε νέες και υφιστάμενες προθεσμιακές καταθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος(ΤτΕ), το Νοέμβριο του 2015 «τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 4,34 εκατοστιαίες μονάδες». Παράλληλα η ΤτΕ μέσα από τα ίδια στοιχεία, καταγράφει την αύξηση των επιτοκίων στη χορήγηση δανείων. Δηλαδή, οι τόκοι που πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις μειώθηκαν και οι τόκοι που εισπράττουν για τα δάνεια που δίνουν αυξήθηκαν με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τραπεζικής κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, για τις καταθέσεις η ΤτΕ καταγράφει ότι «το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,58%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,15% και 0,21%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε μείωση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,01%, το Νοέμβριο του 2015».
Την ίδια περίοδο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις καταγράφεται μειωμένο «κατά 16 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,92%».
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,62%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο (1) επιτόκιο μειώθηκε κατά 113 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%.
Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,08%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7,45%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου παρουσίασε μείωση κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,06%. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 5,67%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,22% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,00%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο (1) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,46%.
Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δάνειων σε ευρώ
Την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2015), πτωτικά κινήθηκε και το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. «Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στις 4,46 εκατοστιαίες μονάδες».
Στα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΤτΕ, φαίνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, «το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρουσίασε μείωση κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,61%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,07%».
Στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, το επιτόκιο μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,37%. Το επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 1,14%. Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 2,81% και 5,31% αντίστοιχα, ενώ αυτό των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,14%.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης