Ξεκινά σκληρή διαπραγμάτευση με θέμα αιχμής το Ασφαλιστικό

Ξεκινά σκληρή διαπραγμάτευση με θέμα αιχμής το Ασφαλιστικό
Επαφές Τσίπρα για το Ασφαλιστικό με φορείς της αγοράς
Πάνω του παίρνει την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ξεκινά τις επαφές με την κοινωνία ώστε μέσα από την ενημέρωση και την ανταλαγή απόψεων να περιοριστούν οι αντιδράσεις για το σχέδιο με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Η αρχή θα γίνει με τις εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς μέσα στις ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι φορείς της αγοράς είναι και η διαφωνία τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών είναι διατεθειμένοι να θέσουν στον πρωθυπουργό το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών, αλλά παραμένουν κάθετα αντίθετοι στην αλλαγή υπολογισμού τους.
Ξεκίνησε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
Σε 11 ημέρες θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα οι επικεφαλής διαπραγματευτές του «κουαρτέτου» για να ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση γύρω από τα τελευταία εκκρεμεί θέματα πριν από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Από το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό έχει σταλεί στους δανειστές και σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη ανάγνωση της. Αν και δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημες τοποθετήσεις, υπάρχουν πληροφορίες πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενστάσεις, ειδικά από το ΔΝΤ σε τουλάχιστον τρία ξεχωριστά θέματα στην μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Αυτά είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης και ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές. Στόχος τους είναι να κλείσει ο νέος διαπραγματευτικός κύκλος μέσα σε δώδεκα ημέρες και να κλείσουν όλα τα θέματα εντός του Ιανουαρίου.
Με την κυβέρνηση να έχει κάνει το Ασφαλιστικό «σημαία», η μάχη του διαπραγματευτικού τραπεζιού αναμένεται σκληρή. Σε αυτή τη βάση, στελέχη της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σε σειρά επαφών στο εξωτερικό με σκοπό την σύναψη συμμαχιών με αλλά ευρωπαϊκά κράτη και την εξεύρεση πολιτικής συναίνεσης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες σε Βερολίνο και Παρίσι (14-16 Ιανουαρίου), ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης; Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με ομολόγους του από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, σε Λισσαβώνα, Ρώμη Άμστερνταμ και Βερολίνο.
Κατρούγκαλος: Τερατολογία τα περί «νέας γενιάς συνταξιούχων των 600 ευρώ»
Δέσμευση η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και δεν συζητάμε νέα περικοπή τους καθώς τα χρήματα πέφτουν όλα στην αγορά, και επιπλέον συντηρούν πολλές οικογένειες, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του. Ο αρμόδιος υπουργός για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζει πως, σε ότι αφορά την άποψη περί διεθνοποίησης της διαπραγμάτευσης και της «μάχης» με τους δανειστές, «το ασφαλιστικό είναι και εθνικό θέμα, γιατί αφορά όλους μας, και ταξικό θέμα, γιατί δεν μπορεί να λυθεί με κοινωνικά ουδέτερο τρόπο, και ευρωπαϊκό θέμα, γιατί αφορά, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα ταυτοτικό ζήτημα της Ευρώπης, το κοινωνικό κράτος».
«οι σημερινές συντάξεις, προστατεύονται πλήρως και για πάντα και το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης μας είναι ο νέος θεσμός της Εθνικής Σύνταξης, που έχει ως σκοπό την προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όλων των συνταξιούχων, ακόμη και αυτών που ήταν μακροχρόνια άνεργοι ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό» ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα αυγή.
Για την Εθνική σύνταξη, δήλωσε πως αφορά όλους, έλληνες και αλλοδαπούς που δούλεψαν νόμιμα στη χώρα για 15 τουλάχιστον χρόνια και ότι αποτελεί «το βασικό εργαλείο κοινωνικής αναδιανομής της μεταρρύθμισης μας». Αναφερόμενος σε δηλώσεις περί «νέας γενιάς συνταξιούχων, των 600 ευρώ», ο υπουργός, χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό βρώμικο και προβοκατόρικο και τερατολογία, χωρίς βάση.
Αναφορικά με την ένταξη όλων των ταμείων στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει: «Προχωρούμε, για πρώτη φορά, σε πραγματική λειτουργική ενοποίηση με ίδιους κανόνες για όλους, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, τόσο στις εισφορές όσο και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, για τους αγρότες».
Επισημαίνει ότι το ΕΤΕΑ θα είναι ο μοναδικός φορέας επικουρικής ασφάλισης, (όπως το μετεξελιγμένο ΙΚΑ θα είναι ο μοναδικός φορέας κύριας ασφάλισης) με την περιουσία τους σε έναν ενιαίο «κουμπαρά» υπό την εγγύηση του κράτους.
Κυβέρνηση: Καμία μείωση στις συντάξεις – «Προσωπική διαφορά» και μετά το 2018.
Η «Προσωπική διαφορά» αν χρειαστεί θα παραμείνει και μετά το 2018, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως, «με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο αν, παρ’ ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται».
Αναλυτικά παραδείγματα με βάση την πρόταση της κυβέρνησης
Σύμφωνα με κυβέρνηση τα όσα προέβλεπε ο νόμος 3863/2010 ποτέ δεν εφαρμόστηκαν καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις που τον ψήφισαν προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων. Όταν συντάχθηκε ο ν. 3863/2010 το ΑΕΠ ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ ενώ το 2014 σε 178 δισ. ευρώ. Επομένως η βασική σύνταξη που προέβλεπε αυτός ο νόμος σήμερα δεν θα ήταν 360 ευρώ αλλά 343 ευρώ. Η εφαρμογή του ν. 3863/2010 σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή συντάξεων, ενώ δεν θα διασφάλιζε στο παραμικρό τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Πετρόπουλος: Το καλύτερο Ασφαλιστικό που είχαμε ποτέ!
«Η πρότασή μας είναι καλύτερη από αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα», γιατί «δημιουργεί ένα ισχυρό κέλυφος προστασίας για την κοινωνική ασφάλιση» δήλωσε ο υφυπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας πως,«Το 60% παίρνει συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ. Πάνω από 2.500-3.000 είναι μόνο 9.000 άτομα και ειδικά πάνω από 3.000 ευρώ είναι περίπου 2.500 άτομα» είπε στο Βήμα FM και πρόσθεσε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει απορριφθεί από τους θεσμούς, καθώς «προφανώς δεν πρόλαβαν καν να την δουν».
ΟΑΕΕ – Τι αλλάζει στα «μπλοκάκια»
Η νέα πρόταση για το ασφαλιστικό, φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Συγκεκριμένα, σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ προτείνεται από το 2017 να υπολογίζεται η εισφορά με βάση το δηλωθέν εισόδημα τους και συντελεστή 20%. Με αυτόν τον τρόπο οι εισφορές δεν θα είναι σταθερές αλλά θα αλλάζουν ανάλογα με το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους την προηγούμενη χρονιά. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν σημαντικές ανατροπές σε περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους γιατί
Από την αρχή του 2017, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα ποσά που του αναλογούν με βάση την κλίμακα του ΟΑΕΕ και σταδιακά θα πληρώνει ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός του το οποίο θα φτάσει σταδιακά το 20%. Όπως αναφέρεται μέσα στο κείμενο της ελληνικής πρότασης, «Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%». Θετική είναι η αλλαγή για τους επαγγελματίες με καθαρά κέρδη κάτω από 9.600 ευρώ τον χρόνο, ενώ πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, καθώς αυτοί θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται. Η μοναδική ασφαλιστική δικλείδα στις αυξήσεις είναι το 10πλάσιο του βασικού μισθού, δηλαδή 586 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο επαγγελματίας μπορεί να κληθεί να πληρώσει εισφορές για καθαρά κέρδη 70320 ευρώ τον χρόνο έως και 18984 ευρώ, ενώ τώρα με την ισχύουσα κλίμακα, οι εισφορές φτάνουν τα 8508 ευρώ.
«Φουσκωμένος» ο λογαριασμός για τους Αγρότες
Παράλληλα «φουσκωμένος» θα έρθει και ο λογαριασμός και για τους αγρότες αλλά και για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εδώ, οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές αφού με το νέο σύστημα οι εισφορές θα ξεκινούν από τα 126 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 1586 ευρώ, ενώ σήμερα η κλίμακα είναι από 62,76 έως 136,26 ευρώ τον μήνα. Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι αγρότης που έδινε 65,5 ευρώ μέχρι το 2016, με το νέο σχέδιο θα δίνει θα δίνει 91 ευρώ το μήνα.
Σχετικά Άρθρα
21/07/2025 - 09:51
21/07/2025 - 09:40
20/07/2025 - 18:48
Δείτε επίσης