Η μουσική σμίγει την Ελληνική και την Κινεζική παράδοση
Συνεργασία σταθμός σε ένα ταξίδι ανάμεσα στις δύο κουλτούρες
Η μουσική δεν ξέρει από σύνορα και μέσα από μία συνεργασία σταθμό, κορυφαίων κινέζων καλλιτεχνών με το μουσικό σύνολο αρχαίας Ελληνικής Λύρας «Lyre ’n’ Rhapsody», οι κάτοικοι της Άπω Ανατολής άρχισαν να τραγουδούν αρχαία ελληνικά! Με οδηγό την ίδια την μουσική, που ενώνει τους ανθρώπους, η συνεργασία απέφερε καρπούς με την ηχογράφηση του πρώτου Ελληνο-Κινεζικού διαπολιτισμικού δίσκου με τον τίτλο «ΑΙΓΑΙΟ».

Τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου είναι αυτοσχεδιασμοί και κάποια είναι εμπνευσμένα από αρχαίες μελωδίες. Η ηχογράφηση του δίσκου, θύμιζε την συνάντηση δύο αρχαίων πολιτισμών μέσα από έναν σύγχρονο διάλογο που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη, έδωσαν δύο συναυλίες στην Αθήνα και στη Σαντορίνη κατά την διάρκεια των οποίων συνεργάστηκαν με τις «Lyre ’n’ Rhapsody» και τον διάσημο Κρητικό λυράρη βιρτουόζο Ross Daly.
Το τραγούδι-επιτυχία του δίσκου «ΑΙΓΑΙΟ», «Χρυσή Ομίχλη» έχει τοίχους από την Ιλιάδα που έκαναν τους Κινέζους να τραγουδούν Όμηρο! Μαζί με την μουσική, η οποία είναι ένας αυτοσχεδιασμός από τους Chang Jing, Zhang Di και τις Lyre‘n‘Rhapsody (Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Αρετή Μίγγου και Αθηνά Χιώτη), ακούγονται οι στίχοι:
«ἦ ῥα καὶ ἀγκὰς ἔμαρπτε Κρόνου παῖς ἣν παράκοιτιν·
τοῖσι δ᾽ ὑπὸ χθὼν δῖα φύεν νεοθηλέα ποίην,
ἰδὲ κρόκον ἠδ᾽ ὑάκινθον
πυκνὸν καὶ μαλακόν, ὃς ἀπὸ χθονὸς ὑψόσ᾽ ἔεργε.
τῷ ἔνι λεξάσθην, ἐπὶ δὲ νεφέλην ἕσσαντο
καλὴν χρυσείην· στιλπναὶ δ᾽ ἀπέπιπτον ἔερσαι».
Μετάφραση:
«Αυτά είπε ο Δίας, και τη γυναίκα του στην αγκαλιά του παίρνει,
κι η γης η θεία χορτάρι νιόβλαστο φυτρώνει κάτωθέ τους,
σαφράνια και τριφύλλια ολόδροσα και κρίνους και ζουμπούλια,
πυκνά, απαλά, που ανακρατούσαν τους, το χώμα μην αγγίξουν.
Κει μέσα τότε οι δυο τους έγειραν, σε σύγνεφο κρυμμένοι,
χρυσό, πανώριο, κι αργοστάλαζε στραφταλιστή η δροσιά του».
Η Chang Jing, που είναι μία από τις πιο εξαιρετικές βιρτουόζους μουσικούς Guzheng της Κίνας δήλωσε για την εμπειρία της στην χώρα μας που ενέπνευσε την μουσική, «Έγερνα δίπλα στη θάλασσα του Αιγαίου και κοίταζα τον καταγάλανο ουρανό με τα σύννεφα που ταξίδευαν και δεν μπορούσα να σταματήσω. Ήταν τόσο όμορφα και ήρεμα. Άρχισα να μετράω τα σύννεφα, ένα, δύο… λες και ήμουν στον παράδεισο. Αν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να σταματήσει ο χρόνος σε αυτή την στιγμή».
Ο φλαουτίστας Zhang Di ανέφερε πως, «η μουσική μπορεί να μας μεταφέρει οπουδήποτε θελήσουμε, ανεξάρτητα αν πρόκειται για την μνήμη ή την φαντασία. Όταν ακούγεται κάποιος ήχος, ξέρω πως κάτι παρόμοιο έρχεται στο μυαλό μας για την μουσική και για την αγάπη…».

Οι Ελληνίδες Lyre ’n’ Rhapsody μιλώντας για την συνεργασία τόνισαν πως, «Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα, η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και προκαλεί συναισθήματα. Οι ηχογραφήσεις μας ήταν ένα ταξίδι ανάμεσα στις κουλτούρες, εμπνεύστηκε από αυτές, καθώς και από τους ανθρώπους που αναμίχθηκαν στο συνολικό εγχείρημα. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που κυκλοφορούμε τέτοια μουσική με τόσο δημιουργικούς και άριστους μουσικούς όπως η Chang Jing και ο Zhang Di. Το εκτιμούμε πάρα πολύ που ήρθαν στην Ελλάδα να μας γνωρίσουν και να κάνουν μουσική μαζί μας και επίσης εκτιμούμε το γεγονός ότι ο φορέας «Meet Culture» μας έφερε σε επαφή μαζί τους. Με κάνει να εύχομαι να το επαναλάβουμε όλο αυτό και να επισκεφθούμε την Κίνα σύντομα. Μετά από αυτό οι καρδιές μας συνδέονται για πάντα μέσα από τη μουσική».