«Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή είναι μεγαλύτερη εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς: μέσα στα ίδια τους τα σπίτια», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση κατά της ενδοοικογενειακής βίας που σε κάποες χώρες παρουσιάζει ένταση εν μέσω της καραντίνας για τον νέο κορωνοϊό.
Στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει ότι «μαζί μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε τη βία παντού, από τις ζώνες πολέμου μέχρι τα σπίτια του κόσμου, καθώς εργαζόμαστε για να νικήσουμε τον Covid-19».
«Ξέρουμε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι καραντίνες είναι απαραίτητες για την καταστολή του COVID-19. Αλλά μπορεί να παγιδεύουν τις γυναίκες στον ίδιο χώρο με τους βίαιους συντρόφους τους»,τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο συνδυασμός της οικονομικής και κοινωνικής ανησυχίας που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, έχουν αυξήσει δραματικά τους αριθμούς γυναικών και κοριτσιών που αντιμετωπίζουν κακοποίηση, σχεδόν σε όλες τις χώρες. Αλλά και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι στατιστικές έδειχναν πως το 1/3 των γυναικών παγκοσμίως έχει βιώσει κάποιου είδους κακοποίηση.
Το ζήτημα αφορά τόσο τις αναπατυγμένες όσο και τις πιο φτωχές οικονομίες και κοινωνίες. Σχεδόν το 1/4 των φοιτητριών έχουν αναφέρει πως έχουν βιώσει κάποια σεξουαλική επίθεση ή ανάρμοστη συμπεριφορά στις ΗΠΑ, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική η συζυγική βία είναι η θλιβερή πραγματικότητα για το 65% των γυναικών.
Έρευνα του ΟΗΕ έχει δείξει πως οι γυναίκες που υφίστανται φυσική ή ψυχολογική κακοποίηση έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, πάνω από δύο φορές πιθανότητες να το ρίξουν στο αλκοόλ αλλά και πιο πιθανό να κολλήσουν HIV. Μόνο το 2017 περίπου 87.000 γυναικοκτονίες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Πάνω από τις μισές έπεσαν νεκρές από το χέρι του συντρόφου τους ή κάποιου άλλου μέλους της οικογένειάς τους.
Από τότε που ξέσπασε η πανδημία ο ΟΗΕ έχει επισημάνει πως στον Λίβανο και στη Μαλαισία, για παράδειγμα, έχουν παρατηρήσει διπλασιασμό των κλήσεων σε γραμμές βοήθειας, συγκριτικά με πέρυσι. Στην Κίνα έχουν τριπλασιαστεί και στην Αυστραλία οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν μεγάλη αύξηση στην έρευνα για ενδοοικογενειακή βία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία, ένα σημαντικό μέρος των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης του COVID-19.
Ειδικότερα, προτείνει: αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διασφάλιση ότι τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να διώκουν τους θύτες, εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σε φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ, ανακήρυξη των κέντρων προστασίας ως βασικών υπηρεσιών, δημιουργία ασφαλών τρόπων για να αναζητούν οι γυναίκες προστασία χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τους θύτες τους.