ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΓΙΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Το 2015 ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα η χρονιά της σύγκρουσης, αλλά το 2016 είναι η χρονιά της απόδειξης. Η ώρα της κρίσης έχει φτάσει. Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει, ότι μπορεί να δαμάσει την κρίση, ότι μπορεί να αρχίσει να μειώνει την ανεργία, εξασφαλίζοντας επενδύσεις και δουλειές.
Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λίγα να κάνει για να μπουν πραγματικά μπρος οι μηχανές της οικονομίας. Πρέπει να δαμάσει ένα εχθρικό κράτος το οποίο ακόμα του βάζει τρικλοποδιές, είτε καθυστερώντας κάθε δράση, είτε εμποδίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης.
Πρέπει να συγκρούεται σε κάθε του βήμα με τη διαπλοκή την ώρα που οι Γερμανοί και γενικώς οι δανειστές τον πιέζουν με λάθος «φάρμακο» για να αποτύχει και όχι για να πετύχει.
Οι εσωτερικοί του αντίπαλοι που δεν έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μπορεί ο Τσίπρας να κυβερνήσει, προσπαθούν να τον καταστήσουν ανενεργό δια μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Έτσι το κεφάλαιο Αλέξης Τσίπρας θα απαξιωθεί.
Έχει όμως και εσωτερικά προβλήματα. Ένα μέρος των κομματικών του στελεχών δεν έχει συμβιβαστεί με την ανάγκη ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και τα παραμύθια, για να εργαστεί πραγματικά κάτι που έχει ανάγκη η χώρα.
Το χρέος, η λιτότητα, η έξοδος από το μνημόνιο, η μείωση των φόρων, η μείωση της ανεργίας, το ασφαλιστικό, οι επενδύσεις, η μείωση της θηλιάς για όσους χρωστούν, είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θέματα για τα οποία πρέπει να γίνει κάποια αρχή μέσα στο 2016 ώστε να πάρει σχήμα αυτή η περίφημη ανάκαμψη της οικονομίας. Για τους πολλούς –όχι μόνο γι’ αυτούς που ψήφισαν τον Α. Τσίπρα– δεν υπάρχουν περιθώρια και αντοχές. Γι’ αυτό και διαφαίνεται ένα κλίμα απαισιοδοξίας σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Αυτό το κλίμα πρέπει να αντιστρέψει ο Πρωθυπουργός όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Τα χρέη των ανθρώπων είναι δυσβάστακτα και οι νέοι φόροι φέρνουν μόνο νέο κύκλο κρίσης. Βεβαίως και οι δανειστές επιδιώκουν να πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, όμως ακριβώς γι’ αυτό και πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές.
Στην πραγματικότητα είναι αυτός που έχει το σχέδιο στο κεφάλι του, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό και από όλους τους συνεργάτες του.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει άμεσα δύο πράγματα. Την πρώτη αξιολόγηση της τρόικας και να ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος.
Για να γίνουν αυτά πρέπει να περάσει το πακέτο για το Ασφαλιστικό από τη Βουλή. Πολλοί λένε (ή ελπίζουν) πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί και γι’ αυτό ίσως χρειαστεί και… ενισχύσεις. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ. Διαφορετική τακτική θα ακολουθήσει ο Μεϊμαράκης και διαφορετική ο Μητσοτάκης.
Υπάρχει όμως η διάθεση από τη ΝΔ –κυρίως από τους καραμανλικούς – να υπάρξει συνεννόηση σε κορυφαία θέματα όπως είναι το Ασφαλιστικό. Μαθαίνουμε πως στην ΝΔ υπάρχουν ήδη προτάσεις τις οποίες μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση. Είναι ο Κ. Καραμανλής που συμβάλλει στη διαδικασία της συνεννόησης στα μεγάλα θέματα όπως είναι το Ασφαλιστικό αλλά και τα εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό, ο πόλεμος, η αντιπαλότητα με την Γερμανία.
Στον αντίποδα αυτού του κλίματος βρίσκονται το Ποτάμι αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με την Φώφη Γεννηματά να προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις των βενιζελικών, οι οποίοι δεν συμφωνούν απολύτως με τη γραμμή της. Ο κ. Θεοδωράκης επίσης είναι στριμωγμένος στο κόμμα του και κρατά μια σκληρή στάση, την οποία άλλωστε τη θέλει και η πλειοψηφία των στελεχών του.
Επειδή όμως όπως αναφέραμε κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι κυβερνά ο Αλέξης, ξαναβγάλανε το έργο «οικουμενική κυβέρνηση» με πρωταγωνιστή τον Β. Λεβέντη.
Ο κ. Λεβέντης επιμένει πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει, θα πέσει από κάποιους εκ των βουλευτών της, γι αυτό και χρειάζεται η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.
Ο Α. Τσίπρας αποκλείει αυτό το δοκιμασμένο και αποτυχημένο πλέον σενάριο. Θα επιδιώξει τη συνεννόηση στα μεγάλα θέματα ίσως και με ένα νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αραγής και η διαφορετική ψήφος των ΑΝΕΛ σε επιμέρους νομοσχέδια ήταν αναμενόμενη. Οι σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο δεν έχουν διαρραγεί όπως κάποιοι πιστεύουν. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να φανεί αν θα χωρίσουν οι δρόμοι τους.
Παρ’ όλα αυτά το 2016 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών στα κόμματα, στην πολιτική τους, στις δομές τους, στα πρόσωπα. Θα γίνουν τα συνέδρια και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ και στο ΠΟΤΑΜΙ.
Όλα αυτά δεν αλλάζουν την υποχρέωση του Α. Τσίπρα να τρέξει, να πιέσει τους υπουργούς του, να ξηλώσει όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν. Πρέπει να ελαφρύνει το βάρος των υπερχρεωμένων και να προσελκύσει επενδύσεις. Παρά τις διαφωνίες, κάτι άρχισε να κινείται στον τομέα των επενδύσεων. Κι αυτό είναι καλό για την ανεργία.
Το 2016 είναι η χρονιά της απόδειξης για τον Αλέξη Τσίπρα. Και πρέπει να πετύχει!
Προκόπης Παυλόπουλος: Είναι επιβεβλημένη η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων
Το 2016 θα είναι η χρονιά της συνεννόησης για τους πολιτικούς και σ’ αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει: «Για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία αυτών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως με πλήρη σεβασμό των επιμέρους πολιτικών χαρακτηριστικών κι αντίστοιχων επιλογών καθεμιάς».
Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει πως πρώτιστο καθήκον είναι η έξοδος από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Συγχρόνως η αντιμετώπιση του προσφυγικού, απαιτώντας από τους εταίρους μας όπως και από την Τουρκία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει προς όλους στο εξωτερικό το μήνυμα πως «ως Λαός και ως Έθνος, ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων». Το μήνυμα αφορά ιδιαιτέρως την Τουρκία όπως και την ΠΓΔΜ (Σκόπια).
Ο κ. Παυλόπουλος θα είναι από τους πρωταγωνιστές σε ότι αφορά την εθνική συνεννόηση και το 2016.