Χάος στα νησιά, TV Show στον Έβρο

Μας έδωσαν 700 εκ. για να… κρατήσουμε τους πρόσφυγες! – Αλέξης Τσίπρας: Έπρεπε να απειλήσουμε με βέτο την Ε.Ε.

Η κρίση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αποτελεί μείζον εθνικό θέμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθεί με επικοινωνιακά σόου, όπως αυτό που στήθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο.

Απαιτείται εθνική συνεννόηση και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου που θα είναι ικανό να διαχειριστεί το πρόβλημα στο εσωτερικό και ταυτόχρονα να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν επιτέλους αποφάσεις αντί για ευχολόγια.

Ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο MEGA κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του συγκαλώντας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί κοινή γραμμή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ζήτησε επίσης αν χρειαστεί να απειλήσει με βέτο την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αποφεύγει τον αναλογικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε επίσης για τον κίνδυνο που εγκυμονούν για τον λαό, τη δημοκρατία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό οι διάφορες… πολιτοφυλακές που οργανώθηκαν στα νησιά από δήθεν αγανακτισμένους πολίτες.

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι υπόθεση του κράτους και όχι των πολιτοφυλακών που επιδίδονται σε τραμπουκισμούς κατά ξένων δημοσιογράφων με την ανοχή σε κάποιες περιπτώσεις της αστυνομίας.

Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και βάζει πλάτη σε ένα κρίσιμο θέμα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν από κοινού στην ενημέρωση της κοινωνίας για την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Γιατί η κατάσταση στη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο έχει ξεφύγει αφού στις δομές που υπάρχουν συνωστίζονται δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης του προσφυγικού ή θα αναλάβει τις ευθύνες της συγκαλώντας άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Τσίπρας: Να διεκδικήσουμε από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη

“Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές πομφόλυγες”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη του στο Mega.

Υποστήριξε ότι στην παρούσα κρίση η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα, και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων. Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί ανέχεται μία πολιτική που βλέπει την Ελλάδα σαν μαύρο κουτί και πρόσθεσε ότι “διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω αλλά διεκδικώ”. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο.

Σημείωσε ότι είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας αλλά άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και του καταλόγισε αλαζονεία, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται στοιχειώδης συνεννόηση από την πλευρά των πολικών δυνάμεων”. Από την δική του πλευρά υπογράμμισε ότι “είναι έτοιμος να βάλει πλάτη και εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα είναι μπροστά σε αδιέξοδο”.

“Υπήρξε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τη πλευρά Ερντογάν” είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ” το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στο προσφυγικό αλλά επεκτείνεται στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας…Και οφείλουμε οι πολιτικές δυνάμεις. να έχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης”.

Όλα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες ημέρες δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζουν, είπε ο Αλ. Τσίπρας, γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να τηρεί την Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας. Αναφερόμενος στο τι πρέπει να πράξει τώρα η χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη…Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης…Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης”. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία δήλωση κατά της Τουρκίας. Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν ασκεί πίεση στην Ευρώπη και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “μόλις ανέλαβε απέσυρε δυνάμεις από τον Έβρο και τους μετέφερε στα Εξάρχεια”. Για την θέση της νεολαίας του κόμματός του είπε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία και πρόσθεσε ότι “εμείς όμως οφείλουμε με βάση τις αξίες μας να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια”.

Άσκησε επίσης κριτική για λάθη και παραλείψεις τους τελευταίους επτά μήνες και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι “αφήνει τα νησιά να βουλιάζουν για να μην δυσαρεστήσει γαλάζιους δημάρχους στην ηπειρωτική Ελλάδα”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην παρούσα κρίση ο κ. Μητσοτάκης “δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών παρότι λέει ότι αντιμετωπίζουμε απόπειρα εισβολής…Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανεύθυνη στάση και η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τις συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, και τις υπερβολές των δυνάμεων της Αστυνομίας αλλά και από τους κατοίκους. Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν

«Το πρόβλημα συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον Έβρο

Η Ελλάδα προστάτεψε και θα συνεχίζει να προστατεύει τα σύνορά της και η προσπάθεια της Τουρκίας να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αποφασιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης. «Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, είναι μια κατάφωρη απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την τρομερή κατάσταση στη Συρία», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Καστανιές του Έβρου, αμέσως μετά την από αέρος (με στρατιωτικό ελικόπτερο) εξέταση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και την επίσκεψη τους στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση της με την ΕΕ και είπε ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά ζουν αρκετό καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία – μιλούν άπταιστα τουρκικά, είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως με τη σημερινή τους επίσκεψη οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τη ευκαιρία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια». «Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα, αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας de facto την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς», επισήμανε.

Eπίσημος διακινητής μεταναστών

Προσέθεσε πως «δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών» και ότι η ΕΕ και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε “επίσημο διακινητή μεταναστών” και ανέφερε δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών για την Ευρώπη. Επίσης τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα. «Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροστοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης, αλλά και αγνώστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι υποχρέωση μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει». Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες. «Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Σε κάθε περίπτωση τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέληση μας για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οπλισμένοι με το δίκιο και τη λογική θα πετύχουμε».

Σαφές μήνυμα προς όλους

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέγοντας πως η σημερινή παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους. Την ίδια ώρα παρατήρησε πως «η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης» και εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση των τελευταίων ημερών «θα μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση καλύτερα». «Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράσταση τους, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Από την πλευρά της η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητα», δήλωσε και σημείωσε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομων εισόδων στον Έβρο και στο Αιγαίο και προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα και πέτυχαν πολλές διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, για το έργο που επιτελούν, αλλά και τους πολίτες που αυθόρμητα συμπαρίστανται στο δύσκολο έργο τους. «Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνεται ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μία χώρα. Μάλιστα, όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση, γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων, ήδη, απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη».

Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ένοιωσε υπερηφάνεια και χαρά που βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους του Έβρου και όσους υπηρετούν εκεί και δήλωσε: «Ήμουν, είμαι θα είμαι κοντά τους εκφράζοντας το σύνολο των Ελλήνων». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τόνισε: «Στέλνουμε ένα πάρα πολύ σαφές μήνυμα, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια, ως όργανα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι, είναι τα πραγματικά θύματα τέτοιων πολιτικών». Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, επισήμανε, και γι αυτό κάθε βοήθεια που μπορεί να δώσει η ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη γιατί πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου και είπε ότι δεν αξιοποιήθηκε σοφά ο χρόνος που μεσολάβησε μετά την τελευταία μεταναστευτική κρίση και ήρθε καιρός να το κάνει η ΕΕ με το αποτελεσματικό μοίρασμα του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος. «Τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Ευρώπη υλοποιήθηκε ανεπιτυχώς ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και σήμερα χρησιμοποιούνται ως όργανα, ως πιόνια για την προώθηση άλλων φιλοδοξιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών ο πρωθυπουργός

Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, οι οποίοι τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση. «Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτή την ώρα. Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα. Οι ελληνικές αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αναχωρώντας ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές – φύλακες του Δέλτα Έβρου που είχαν έρθει να τον συναντήσουν. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μηταράκης για μεταναστευτικό: Η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015 αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες. Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε». Όπως διευκρίνισε, εξάλλου, αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας «κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ» τόνισε ο κ. Μηταράκης. Σχετικά με την κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων θα βρίσκονται σε λίγες ώρες στη χώρα μας, δείχνει την ενεργή στήριξή τους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά κινούμαστε ανεξάρτητα και θωρακίζουμε τα δικά μας σύνορα πολύ πριν αντιδράσει οποιοσδήποτε άλλος». Σε ερώτηση για το τι θα ζητήσει η χώρα από το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «ζητάμε στήριξη της Ελλάδας και στην προστασία των συνόρων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει και στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στη γείτονα χώρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους, διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες και εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να πετύχει πίεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απαιτεί μία συνολική απάντηση από τα ευρωπαϊκά όργανα». Τέλος, σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ως σήμερα έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα και εξήγησε ότι «αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην λειτουργήσει θελκτικά για τις ροές. Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με ισόποση αποσυμφόρηση. Η αποσυμφόρηση ως διαδικασία είναι διαρκής και θα συνεχιστεί». Πρόσθεσε τέλος, ότι «σε περιπτώσεις ειδικά κρίσεων όπως σήμερα θα ήμασταν πολύ ασφαλέστεροι να είχαμε κλειστά κέντρα αντί των ανοιχτών που λειτουργούν».

Μπορίσοφ: Θέλαμε τριμερή για το προσφυγικό αλλά ο Ερντογάν δεν ήθελε

«Όποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του, δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με κανέναν. Άλλοι είναι αυτοί που δυσκολεύονται. Παζαρεύουν χρησιμοποιώντας ως πιόνια απελπισμένους ανθρώπους. Θυμήθηκαν τώρα το Διεθνές Δίκαιο που παραβιάζουν συστηματικά εδώ και χρόνια» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα δημοσιεύματα που αφορούν σε δηλώσεις Μπορίσοφ για τη στάση του Ερντογάν. «Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ευρώπης» σημείωναν οι ίδιες πηγές. Νωρίτερα, την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με επίκεντρο τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στο προσφυγικό, μετέδωσαν τουρκικά και βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε πως προσφέρθηκε να διοργανωθεί αυτή η σύνοδος στη Σόφια, αλλά ο Ερντογάν αρνήθηκε μετά τις αναφορές για νεκρούς μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. «Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: “Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ”. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. «Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για τριμερή σύνοδο, ή σύνοδο με ευρύτερη σύνθεση, στη Σόφια. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πετύχει. Αλλά τότε έφτασαν οι πληροφορίες για τους νεκρούς μετανάστες. Και ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν πραγματικά έτοιμος να έρθει στη Σόφια, αλλά εφόσον δεν επιθυμούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Σύνοδος ματαιώθηκε» δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Frontex: Ο Οργανισμός υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα

Την πλήρη υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα στην έδρα του στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο οργανισμός «υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης, αναφέρεται ότι ο οργανισμός εφαρμόζει την ταχεία επέμβαση στα σύνορα που ζήτησε η Ελλάδα και αποφάσισε ο εκτελεστικός διευθυντής. Όπως διευκρινίζεται, τα κράτη μέλη «επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους» να παρέχουν τις αντίστοιχες υποχρεωτικές συνεισφορές τους σε προσωπικό στην ομάδα ταχείας αντίδρασης και σε τεχνικό εξοπλισμό. Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα και σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή και τύπους βοήθειας στο πλαίσιο της εντολής της, ενώ ζητά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και τον οργανισμό να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες με βιώσιμο τρόπο. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Frontex απαρτίζεται από εκπροσώπους των αρχηγών των συνοριακών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, που δεσμεύονται από τις διατάξεις του χώρου Σένγκεν, καθώς και από δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή