Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Κορωνοϊός: Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη

Και κυρίως… ψυχραιμία

Η κορωνοϊός έφθασε στην Ελλάδα, με το πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και αφορά μια 38χρονη που πρόσφατα είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία. Η ίδια, ωστόσο, είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις οδηγίες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ως ελάχιστα μέσα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

 

  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

 

  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

 

  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

 

  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

 

  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

 

  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

 

  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή