Γιορτές χωρίς ζάχαρη γίνεται; Και πώς μπορείς να πεις «όχι» όταν οι γλυκές αμαρτίες που είναι άρτια συνδεδεμένες με τις γιορτές, κυριολεκτικά κατακλύζουν κάθε γωνιά του σπιτιού;
Όπως και να έχει οι ειδικοί είναι σαφείς και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα, η ζάχαρη αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, που με τη σειρά της ενοχοποιείται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Την ίδια ώρα, η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι κ.ά.) συσχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Στο μεταξύ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) σε άτομα υψηλού κινδύνου ή με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο ότι όσο περισσότερη είναι η επιπρόσθετη ζάχαρη στην ημερήσια διατροφή, ο κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια.
Αναλυτικότερα, αυτοί είναι οι έξι σοβαροί κίνδυνοι:
Με βάση τις επιστημονικές μελέτες, η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με:
-Αύξηση σωματικού βάρους
-Αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα
-Διαταραχή επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν
-Τερηδόνα
-Έμμεση (λόγω παχυσαρκίας και αρνητικής επίδρασης στον γλυκαιμικό έλεγχο) αύξηση του κινδύνου καρκίνου
-Αύξηση του κινδύνου εκδηλώσεως άνοιας