Τις πύλες του Λευκού Οίκου πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

“Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα” κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο ξεκίνημα της συνάντησης τους, ενώ δήλωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.
“Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, καταγγέλοντας αποσταθεροποίηση της περιοχής με τις ενέργειες της Τουρκίας και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά τη στήριξη των ΗΠΑ.
Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως “η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους”. “Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά”, προσέθεσε.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά”.
Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. “Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά”.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός παρενέβη όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις συνομιλίες που είχε με Ερντογάν και Μέρκελ. Σημειωτέον ότι αν και το πρόγραμμα δεν προέβλεπε κοινές δηλώσεις και συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι βομβάρδισαν κατά το διάλογο ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών τον κ. Τραμπ με ερωτήσεις, κυρίως για το Ιραν, το Ιράκ και την παραπομπή του και εκείνος άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει όσες επιθυμούσε.
“Με την Τουρκία κρατάμε εγκλείστους πολλούς μαχητές του ISIS και έχουμε αρχίσει να τους στέλνουμε στις πατρίδες τους, αλλά όχι στην Ελλάδα”, είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η ανάκαμψη της Ελλάδας, συνιστά τεράστια επιτυχία. Για το ενδεχόμενο αγοράς των F-35, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: “Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες”.
“Είμαι φίλος με τον Ερντογάν, συζητάμε μαζί του. Έχουμε μια σημαντική θέση και θα δούμε αν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σχέδιο εξομάλυνσης [της κατάστασης]”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: “Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια, σε μια προβληματική περιοχή. Ζητάμε τη δική σας υποστήριξη και στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από ενέργειες που πυροδοτούν την αστάθεια”.
“Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου”, είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα.
Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. “Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Θέλουμε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Τον αμερικανό Πρόεδρο συνόδευσαν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικο Πομπέο, ο Γουίλμπουρ Ρος, ο επιτελάρχης του Τραμπ, Mick Mulvaney και οι σύμβουλοι O’Brien, Jared Kushner και Larry Kudlow.