Προβοκάτσια ετοιμάζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα – Συναγερμός ενόψει της επίσκεψης του Λίβυου Προέδρου της Βουλής

Το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο στο διάστημα κατά το οποίο θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, φοβούνται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Με δεδομένη την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Άγκυρα δεν αποκλείουν την απόπειρα πρόκλησης τετελεσμένων γεγονότων με ένα θερμό επεισόδιο αντίστοιχο με αυτό των Ιμίων.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες από την τουρκική Βουλή του μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο μπορεί να μην έχει καμία νομική ισχύ αλλά χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως άλλοθι για να προχωρήσει σε κλιμάκωση των παραβιάσεων.

Η Τουρκία αντιδρά στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, αποκαλύπτει το παιχνίδι της Άγκυρας με την ψεύτικη κυβέρνηση της Λιβύης.

Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία θα στείλει ερευνητικά σκάφη νότια της Κρήτης για να τεστάρει τις ελληνικές αντιδράσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το διάστημα που μεσολαβεί δεν θα επιχειρήσει κάποια προβοκάτσια στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, επιδιώκοντας να διεθνοποιήσει το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν θα περάσει χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως ένα άκυρο έγγραφο και ένα χαρτί το οποίο δεν έχει καμία ισχύ. Ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει». «Η Τουρκία απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες μας (σ.σ.: με τον Ερντογάν) ήταν το μεταναστευτικό, ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω όμως ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση». Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

«Δεν θα περάσει αυτή η συμφωνία»

«Ετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «και μπορεί χθες στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία». Για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Και αυτή είναι πολύ σημαντική. Καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη. Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Προσδοκώ -είμαι σίγουρος- ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή