Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν αναπτύξει εσωτερικούς μηχανισμούς διαμεσολάβησης, έτσι ώστε να διευθετούνται οι διαφορές με τους πελάτες, τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, κατά την παρουσίαση του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ). Ένας Οργανισμός με στόχο την προώθηση της διαμεσολάβησης, καθώς και όλων των υπολοίπων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα, που συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών(ΣΕΒ), με την συμμετοχή 14 άλλων φορέων.
Στην σημερινή συνέντευξη τύπου το παρόν έδωσαν η αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του οργανισμού και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος , ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος, , ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλειος Κορκίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειος Αλεξανδρής.
Βασικός στόχος του οργανισμού, είναι η οργανωμένη προώθηση της διαμεσολάβησης, καθώς και όλων των υπολοίπων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσουν στοχευμένα μηνύματα και σεμινάρια, καθώς και μία ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη πληροφόρηση και η κοινωνία να έρθει σε επαφή με τις διαφορετικές εξωδικαστικές μεθόδους διευθέτησης των διαφορών. Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Οργανισμού Π. Πικραμμένος, είπε ότι η διαμεσολάβηση για τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί πριν πουληθούν και πρότεινε να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία. Στην ανακοίνωση του νεοσύστατου Οργανισμού, τονίζεται πως, «Με βασικό χαρακτηριστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα τη συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Εταίρων και των σημαντικότερων Θεσμικών Εκπροσώπων της οικονομικής ζωής, της Αυτοδιοίκησης και της Επιστημονικής Κοινότητας, ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 για να συμβάλει αποφασιστικά στη διάδοση και εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.
Αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τις προοπτικές που παρουσιάζει στη χώρα μας η εναλλακτική επίλυση των διαφορών, 15 από τους σπουδαιότερους και πλέον δραστήριους Φορείς συνέταξαν τις δυνάμεις τους»
Δεν υπάρχει δέσμευση των τραπεζών στα distress funds για τα κόκκινα δάνεια, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (ΕτΕ), προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θεσμική επαφή μεταξύ τραπεζών και distress funds για τη διαμεσολάβηση. Για τα κριτήρια της επιλογής που θα ακολουθηθεί στην διαδικασία η διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μέσω τρίτων, αναφέρθηκε πως θα έχει σχέση με τους όρους και την τιμή τους.
Τέλος, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε πως, οι τράπεζες έχουν αναπτύξει μηχανισμούς διαμεσολάβησης, για την διευθέτηση των διαφορών με τους πελάτες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Αυτή η ικανότητα συνδιαλλαγής με τους καταναλωτές για την αναδιάρθρωση δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση ενόψει και των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου».
«Γεννάται μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα για ευρύτερα στρώματα πληθυσμού οπότε ο ΣΕΒ υποστηρίζει με προθυμία το θεσμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε ότι μετά από χρόνια ύφεσης και μνημονίων δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να φτιάξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη καθώς το διοικητικό κόστος από τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης βαρύνει υπερβολικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την μεγάλη σημασία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, επισήμανε ο
πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα, είναι πρώτη ανάμεσα σε 47 άλλες χώρες και έχει πληρώσει πρόστιμο για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Μισό εκατομμύριο υποθέσεις, είπε, είναι στα πινάκια δικάσιμων στα δικαστήρια όλης της χώρας αλλά παρά την προβολή της διαμεσολάβησης δεν λειτουργεί ο θεσμός στην πράξη, ανέφερε 0 πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.