Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, δυο ημέρες μετά τις εκλογές.
«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία και το αριστερό Unidas Podemos ήταν απροσδόκητα γρήγορη και τώρα ο συνασπισμός αυτός βρίσκεται σε αναζήτηση συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων.
Σημαντικό θέμα θα είναι επίσης και η κατανομή των χαρτοφυλακίων σε αυτή την κυβέρνηση, ενώ αν βρεθεί και το… τρίτο μέλος ή παραπάνω, τότε αυτή θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.
«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους. Οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.
«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.
Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου και είχε αντιταχθεί τότε στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ισπανία.
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη
Την προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία κατέληξαν τα ισπανικά κόμματα Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και Unidas Podemos χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Unidas Podemos, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η μόνη που μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να θωρακίσει τη Δημοκρατία.
Χθες η Πορτογαλία, σήμερα η Ισπανία. Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τα δεσμά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
Ανάρτηση Α. Τσίπρα:
“Είμαι ευτυχής που οι φίλοι και σύντροφοι, Pedro Sanchez και Pablo Iglesias, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία, όχι μόνο για την Ισπανία αλλά για την Ευρώπη συνολικά” έγραψε στα σόσιαλ μίντια ο Αλέξης Τσίπρας για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία έγινε. Είμαι ευτυχής που οι φίλοι και σύντροφοι, Pedro Sanchez και Pablo Iglesias, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία, όχι μόνο για την Ισπανία αλλά για την Ευρώπη συνολικά.
Η ενότητα των Αριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης”