«Χρονιά επενδύσεων» για τις ελληνικές μεταφορές θα είναι το 2016, όταν και ξεκινά μία τετραετία που σύμφωνα με την PwC Ελλάδος αναμένεται μέχρι και το 2020 να φτάσει τα 12,5 δις. ευρώ. Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, το σημαντικό περιθώριο κέρδους και η κομβική γεωγραφική θέση της χώρας, είναι συντελεστές που προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται στα «σκαριά» για την κάλυψη παλαιών και νέων αναγκών. H PwC (PricewaterhouseCoopers) ανήκει στο κλαμπ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελεγκτικών Οίκων, του κόσμου, μαζί με τις Deloitte, EY και KPMG.
Με το ανεκτέλεστο έργο υποδομών να μετριέται σε δισεκατομμύρια και την Ευρώπη να έχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, από το νέο ΕΣΠΑ μέχρι και την όλο και αυξανόμενη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕπ), η συγκυρία δείχνει Οι αστικές μετακινήσεις με τραίνα, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και η διασυνδεσιμότητά του, και τα αεροδρόμια και λιμάνια, αποτελούν το 80% των σχεδιασμένων επενδύσεων. Παγκόσμια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον διεθνή οίκο PwC, προβλέπει «τσουνάμι» επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και το κομμάτι της πίτας που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, εκτιμάται πως θα σώσει μία σημαντική «ανάσα» στις μεταφορές.
Ο Κώστας Μητρόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC Ελλάδος σχολίασε πως, «Οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταχύτατα μετά από μια επταετή υστέρηση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επενδύσεις σε επίπεδο σχεδιασμού οι οποίες θα απαιτήσουν €12,5 δις μέχρι το 2020 για να ολοκληρωθούν. Οι υψηλοί οικονομικοί πολλαπλασιαστές τους καθώς και το γεγονός ότι επενδύσεις σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, καθιστούν την υλοποίησή τους πρωταρχικής σημασίας για την ανάκαμψη». Σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η PwC, οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5% παγκοσμίως μεταξύ 2014 και 2025.
Ο Τζούλιαν Σμίθ (Julian Smith), partner της PwC στον τομέα των Capital Projects & Infrastructure, σχολίασε πως, «Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, οι δαπάνες για υποδομές έχουν περιοριστεί λόγω της γενικότερης συμπίεσης των κρατικών δαπανών, ενώ το μακροχρόνιο κενό υποδομών εξακολουθεί να υπάρχει. Σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Ινδονησία και η Ινδία, η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών έχει σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια αλλαγής σε αυτές τις χώρες. Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων σε δρόμους και άλλα έργα υποδομής ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση. Πολλά έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν εμπόδια από τα κόμματα αντιπολίτευσης, τεχνικές δυσκολίες και άλλα απρόοπτα θέματα. Ο καλύτερος σχεδιασμός μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες διεκδικήσεις και διαμάχες κατά το κατασκευαστικό στάδιο, ενώ η βελτίωση των διαδικασιών σχεδιασμού, προετοιμασίας και έγκρισης του έργου θα συμβάλει στην επιτάχυνση της κατασκευής των έργων. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις πολλών αναπτυσσόμενων αγορών είναι ότι δεν έχουν εμπειρία στην προετοιμασία έργων υποδομών. Οι προβλέψεις μας παρουσιάζουν τη θετική εικόνα μιας αναπτυσσόμενης αγοράς υποδομών μεταφορών, όμως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά επενδύονται προσεκτικά και σοφά, δημιουργώντας αξία για τους χρηματοδότες, τους χρήστες, τους φορολογούμενους και τους επενδυτές.»