[LIVE] Σε κορύφωση η συζήτηση στη Βουλή: “Μίνι” μνημόνιο, χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ

Το αποψινό βράδυ (Πέμπτη 24/10) αναμένεται η ψήφιση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, νομοσχέδιο το οποίο δεν αφήνει αμφιβολία για το ταξικό πρόσημο της αναπτυξιακής λογικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 Απορρίφθηκαν την Τετάρτη οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απόψε το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ωστόσο, απορρυθμίζει επί της ουσίας κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι αντεργατικές διατάξεις που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

Tην ώρα που θα κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή, θα πραγματοποιηθούν συλαλλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο μίνι για «εργασιακό μνημόνιο».

Όπως τονίζεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παροχές, εξυπηρετήσεις και επιδοτήσεις στους μεγαλοπιχειρηματίες υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης,  εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία και ανατροπή του χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συνδικάτων.

Στην ουσία, ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενώ η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας θα οδηγήσει σε μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε στην ομιλία της ότι «το νομοσχέδιο πρωτίστως επιτίθεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκεί επιφέρει πλήγματα. Είναι πολύ πιο εύκολο και σίγουρα πιο εύπεπτο κοινωνικά το να λες ότι δήθεν αφορά τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, αλλά είναι μηχανισμός μείωσης μισθών». Πρόκειται, σημείωσε, «για παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσες συνέπειες στους μισθούς των εργαζομένων. Η μείωση μισθών ήταν και είναι δεδηλωμένος στόχος. Ήταν στο δεύτερο μνημόνιο. Είναι και τώρα. Το λέει και το επιστημονικό κείμενο στο οποίο βασίζεται το νομοσχέδιο, η έκθεση της ΤτΕ. Μείωση μισθών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εργαζομένων που καλύπτονται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αυτές είναι οι προβλέψεις της με αφορμή το νομοσχέδιο»

O βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Χαρίτσης, κατά την συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις” χαρακτήρισε “διπλά επικίνδυνη τη δήθεν αναπτυξιακή πολιτική της Ν.Δ.”, αφού “οι ιδεοληψίες της προωθούν την απίστευτη οπισθοδρόμηση στις πρακτικές εκείνες που το 2009 οδήγησαν την οικονομία σε κρίση και τη χώρα στη χρεοκοπία”, αλλά και “διότι η οπισθοδρόμηση αυτή σπαταλά τον καθαρό αλλά χρονικά προσδιορισμένο διάδρομο που διασφάλισε ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχουμε την παραπάνω από αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας”.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης, το νομοσχέδιο αποτελεί περιτύλιγμα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή