Πίσω από τη σκόνη των αντιπαραθέσεων

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όλα έδειχναν ότι τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αλλά και πως η κυβέρνηση επιχειρεί να υπηρετήσει αλλότριες πολιτικές επιδιώξεις, που είχαν να κάνουν με την αλλοίωση του εκλογικού σώματος και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.
Ταυτοχρόνως, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε έχοντας στη φαρέτρα της μία χειροπιαστή απόδειξη των προθέσεών της και κατέληξε να δέχεται βολές περί «απομόνωσης». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε έχοντας να επικαλεστεί το πόρισμα της «επιτροπής Χαρίτση», που έδειχνε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκύψει σοβαρά στο θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά κατέληξε να είναι το μόνο κόμμα που διαφωνούσε να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, δεν υπήρξε κόμμα που να μην αλλάξει θέση ή να μη μετατοπιστεί:
-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αστόρια, υποσχόταν στους αποδήμους ότι θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς καμία ασφαλιστική δικλίδα, γενικώς και αορίστως, ως την… 5ηγενιά –ή, όπου, τελοσπάντων, μπορεί να οδηγήσει την απόδοση ιθαγένειας το ξεπερασμένο και παρωχημένο «δίκαιο του αίματος». Όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να βγάλει από το τραπέζι την επιστολική ψήφο και να αποδεχθεί να συζητήσει τις ασφαλιστικές δικλίδες που πρότειναν τα άλλα κόμματα.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με τις επεξεργασμένες θέσεις που είχε ως κυβέρνηση, αλλά πλέον είναι ανοιχτός και σε απόψεις που οδηγούν στην προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.
-Το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε την συζήτηση με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ το 2007 –δηλαδή υπέρ της μη προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα- και τελικώς αποδέχθηκε κι αυτό, αλλά και την επιστολική ψήφο.
-Ακόμη και το ΚΚΕ ξεκίνησε επιμένοντας σε συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες (ΑΦΜ, ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα κ.α.) και, κατόπιν της δημοσιοποίησης των σχετικών ενστάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε να θέτει ως προϋπόθεση όχι μόνο αυτές τις ασφαλιστικές δικλίδες, αλλά και την συνταγματική κατοχύρωσή τους με συμπερίληψη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54, ώστε να μην «πέσουν» στα δικαστήρια.
Από προχθές, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ο ένας τον άλλο για «πιρουέτα», «τριπλό άξελ» και διάφορα άλλα τέτοια. Όμως, το σημαντικό στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων δεν είναι ποιος θα καταφέρει να αναδείξει την αλλαγή θέσης των πολιτικών του αντιπάλων. Άλλωστε, όλοι αλλιώς ξεκίνησαν κι αλλιώς προσέρχονται σήμερα στη διακομματική επιτροπή. Το σημαντικό είναι ότι πίσω από τη σκόνη της πόλωσης και των αντιπαραθέσεων, προκύπτει για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια η δυνατότητα σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα και σημαντικά θέματα.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι αυτό που συμβαίνει τώρα θα είναι η αρχή για άλλα σοβαρά θέματα –και σίγουρα σοβαρότερα από το αν θα πρέπει να εκλέγει πρωθυπουργό η Αστόρια…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης