Κυριακή, 3 Αυγούστου 2025

Μαζικές κατασχέσεις καταθέσεων για αρρύθμιστες οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

«Κύμα» κατασχέσεων στους «μεγάλο-οφειλέτες» του Δημοσίου, αναμένεται να χτυπήσει την αγορά, μετά από την ανάρτηση της  απόφασης του αναπληρωτή ΓΓΔΕ Ιωάννη Μπάκα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ξεκαθαρίζει πως ξεκινούν με αυτόματες  και συνοπτικές διαδικασίες οι κατασχέσεις καταθέσεων, για όσους χρωστάνε στο δημόσιο φόρους πάνω από 70.000 ευρώ. 

Ένα μέτρο που δεν επηρεάζει στους μικρό-οφειλέτες ή όσους έτρεξαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στόχος, είναι όσοι έχουν μεγάλες οφειλές προς την εφορία και καταθέσεις πάνω από το ακατάσχετο όριο, ποτ δεν τις έχουν ρυθμίσει ή έχουν χάσει την ρύθμισή τους.

Όπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ,  σύμφωνα με τον ν. 4336/2015, καθορίζεται η διαδικασία δέσμευσης χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου με συνολικές βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 70.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα διενεργείται κεντρικά με ηλεκτρονικά μέσα από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ.

Οι παραπάνω απαιτήσεις θα δεσμεύονται για πέντε εργάσιμες ημέρες προκειμένου στο διάστημα αυτό να επιβάλλεται κατάσχεση από τη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον συντρέχει περίπτωση. Στην περίπτωση που η κατάσχεση δεν γίνει μέσα σε 5 ημέρες, η δέσμευση των λογαριασμών αίρεται αυτόματα.

Πως θα γίνεται η κατάσχεση

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης(ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ δημιουργεί μία πλήρη ηλεκτρονική λίστα που θα μπουν όλοι όσοι οφείλουν στο Δημόσιο πάνω 70.000 ευρώ και θα αποσταλεί σε όλες τις τράπεζες. Αφορά τις ληξιπρόθεσμες μεγάλες οφειλές προς την εφορία που βρίσκονται εκτός ρύθμισης. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν θα περιλαμβάνονται οι οφειλές  που έχουν τακτοποιηθεί με  νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Στην συνέχεια, την σκυτάλη παίρνουν οι τράπεζες για να προχωρήσουν στην διασταύρωση της λίστας με τα στοιχεία των πελατών τους.

Μέσα σε  δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη αρμόδια υπηρεσία, αφού έχουν ήδη δεσμεύσει τα ανάλογα ποσά των πελατών τους που αποκάλυψε ο έλεγχος ως μεγάλο-οφειλέτες. Στην συνέχεια η  ΔΗΛΕΔ θα αναρτά τα στοιχεία στο Taxisnet (Όσων βρέθηκαν να έχουν μεγάλες οφειλές και καταθέσεις).

Εκεί θα μπορούν να αντλήσουν τα στοιχεία, τα τμήματα δικαστικού των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, που θα προχωρήσουν την είσπραξη, δηλαδή οι ΔΟΥ, το ΚΕΦΟΜΕΠ, το ΚΕΜΕΕΠ για να ξεκινήσουν την διαδικασία της κατάσχεσης.

Από την κατάσχεση εξαιρούνται:

Τα ακατάσχετα ποσά σύμφωνα με τον νόμο. Οι φορολογούμενοι έχουν προστασία από τις κατασχέσεις σε ένα τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet.

Τα ποσά που καταβάλλονται για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών.

Τα ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών με διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.

«Καταφύγιο» το  ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ  και οι πάγιες ρυθμίσεις

Για τους μισθούς και τις συντάξεις ισχύει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ κάθε μήνα, το οποίο ισχύει κλιμακωτά.  Από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%. 

Συγκεκριμένα με το νέο μνημόνιο το ακατάσχετο όριο μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

    • Το όριο του ακατάσχετου μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου μειώθηκε από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ.

    • Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.

    • Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

    • Μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Όσοι βρίσκονται στην θέση, να έχουν από την μία οφειλές προς το Δημόσιο πάνω από 70.000 ευρώ και από την άλλη διαθέτουν καταθέσεις που μπορούν να κατασχεθούν, μπορούν να γλυτώσουν τα χρήματά τους, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους.

Συγκεκριμένα, για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που εκτάκτως μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 24 δόσεις.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή