Καταιγίδα διώξεων κατά τραπεζικών στελεχών

Άσκησε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη – Παραπέμπονται για θαλασσοδάνεια και φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, μέσα στα capital controls
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα προκαλεί η δίωξη που ασκήθηκε κατά 40 υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ήταν σε ισχύ τα capital controls.
Τα αδικήματα αφορούν στην περίοδο 2015 – 2016 και αφορούν σε δάνεια τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι τα μέλη που βρίσκονταν στη διοίκηση της τράπεζας την επίμαχη περίοδο, διευθυντές με δικαίωμα υπογραφής δανειακών συμβάσεων και άλλοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι.
Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά των διοικήσεων των εταιρειών και των φυσικών προσώπων που είχαν εξασφαλίσει δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με δεδομένη την έλλειψη κεφαλαίων.
Η δίωξη κατά των τραπεζικών στελεχών έχει προκαλέσει την αντίδραση των δικηγόρων τους. Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων καταγγέλλουν ως ακραία δικονομική παραβίαση την ασκηθείσα δίωξη, εφόσον δεν έλαβε χώρα προκαταρτική εξέταση και είχαν αφαιρεθεί τα δικαιώματα χειρισμού της υπόθεσης δικονομικά από την 1η Ιουλίου.
Οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι έκτοτε παρανόμως κράτησαν τη δικογραφία οι αναρμόδιοι Εισαγγελείς Διαφθοράς και άσκησαν δίωξη, χωρίς να λάβουν γνώση των πάντων οι διωκόμενοι.
Υποστηρίζουν επίσης ότι από τη στιγμή που κλήθηκαν ως ύποπτοι, κατήγγειλαν ότι είχε αφαιρεθεί με την ισχύ του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς η αρμοδιότητα να ελέγχουν τις τράπεζες καθ’ ότι δεν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα.
Πηγές της Εισαγγελίας απαντούν ότι οι αρμοδιότητες που τους είχαν αφαιρεθεί επανήλθαν πλήρως στις 8 Αυγούστου, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης.
Βέβαια η σύγκρουση για το ζήτημα της νομιμότητας της δίωξης θα έχει συνέχεια, με δεδομένο ότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Αύγουστο αφορά σε έρευνες που θα γίνουν μετά την ισχύ του νέου νόμου. Σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα ερμηνείας το οποίο θα κληθεί πιθανότατα να λύσει ο Άρειος Πάγος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη βασίζεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, γνωστό και ως Πόρισμα Στουρνάρα το οποίο, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εμπεριείχε ύποπτες σκοπιμότητες.
Σχετικά Άρθρα
23/07/2025 - 18:42
Δείτε επίσης