Τι συζήτησαν Τσίπρας – Νταβούτογλου (Φωτογραφίες)

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ.Τσίπρας είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου πρότεινε στον Πρωθυπουργό να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Με σαφή στόχευση της ελληνικής πλευράς να τηρηθεί το πλάνο δράσεων που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία, το τετ α τετ ξεκίνησε στις 10:20 το πρωί. Μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκονται, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Οι δύο άνδρες μεταβαίνουν στην αυστριακή πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ οκτώ ηγετών της Ε.Ε. (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

tsipdav2.jpgtsipdav1.jpgtsipdav3.jpg

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ:

«Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε κε Πρωθυπουργέ.

Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Πιέσεις από την Ευρώπη

Από τη μία, οι εταίροι θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στη δημιουργία των hotspots στα νησιά και, από την άλλη, της επιρρίπτουν ευθύνες για αδυναμία φύλαξης των συνόρων. Το τελευταίο είναι αυτό που οδήγησε στο να ανοίξει θέμα Σένγκεν και να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη ακόμα και με τον κίνδυνο εξόδου.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία προωθούν Γερμανία και Γαλλία, για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με δύναμη 1.500 ανδρών σε πρώτη φάση, με εκτεταμένες αρμοδιότητες και με δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει θέμα φύλαξης συνόρων ακόμη και χωρίς αίτημα του κράτους-μέλους.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή