Τα μικρά αλλά εξόχως αποκαλυπτικά της νέας κυβέρνησης…

Της Ελένης Τσερεζόλε

Είναι γνωστή η φράση «από τα μικρά κρίνονται τα μεγάλα». Κάτι που ισχύει και για τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ούτε μικρή είναι ούτε ευέλικτη αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τις πρώτες 24 ώρες από την ανάληψη της εξουσίας, έχει ήδη δώσει αποκαλυπτικά, του μέλλοντος, δείγματα γραφής, είτε πρόκειται για την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες / μετανάστες είτε για την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων της ΕΡΤ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «μεγάλα». Σε αυτά πάνω στα οποία έχουν πέσει, και ορθά, τα φώτα της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και κάποια άλλα γεγονότα που περνάνε κάπως απαρατήρητα – είναι όμως εξίσου ενδεικτικά, τόσο πολιτικών όσο και προθέσεων. Όπως για παράδειγμα η νέα δομή της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Μιλάμε πλέον για δέκα γραφεία (το Ιδιαίτερο Γραφείο, εκείνο Διοίκησης και Οργάνωσης, το Διπλωματικό, εκείνο των Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Οικονομικό, το Γραφείο Κοινωνικών θεμάτων, το Γραφείο Τύπου, εκείνο για το Στρατηγικό Σχεδιασμό, το Επικοινωνίας και τέλος το Νομικό Γραφείο.

Η νέα δομή παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί προσφέρεται για παρατηρήσεις. Παρατήρηση πρώτη: καταργείται το Γραφείο Θεσσαλονίκης, το γραφείο που είχε δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Βορείου Ελλάδας και της συμπρωτεύουσας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά τα άλλα εκόπτετο για τη δήθεν «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών (την οποία πλέον, τώρα που είναι κυβέρνηση, ούτε λόγος για κατάργησή της), δείχνει εμπράκτως πόσο ενδιαφέρεται για τα της Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο Γραφείο, θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς, δεν έλυνε τα προβλήματα. Μπορεί όντως να μην είχε λύσει όλα τα προβλήματα, ωστόσο η δημιουργία του κινείτο προς τη σωστή κατεύθυνση, εκείνη της αναβάθμισης του τρόπου αντιμετώπισης των θεμάτων της Θεσσαλονίκης. Η κατάργηση του Γραφείου Θεσσαλονίκης δείχνει το πόσο υποκριτικό ήταν το ενδιαφέρον της ΝΔ και το πόσο χρησιμοποίησε το «Μακεδονικό» για μικροκομματικούς σκοπούς. Πλέον στην εξουσία, το «Μακεδονικό» έχει απωλέσει τη χρησιμότητά του και αυτό δείχνει και η κατάργηση του Γραφείου Θεσσαλονίκης από τη δομή της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Παρατήρηση δεύτερη. Ο αριθμός των απασχολούμενων στα Γραφεία της ΓΓ του Πρωθυπουργού. Όσο ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, η ΝΔ κατακεραύνωνε τον δήθεν υψηλό αριθμό των προϊσταμένων, ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Μέχρι πρότινος ο αριθμός τους ανερχόταν στους 86. Τώρα ο ίδιος αριθμός είναι… 80! Δεν πρόκειται και για κάποιου είδους συγκλονιστικής ποιοτικής διαφοράς, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς. Ούτε ιδιαίτερη αλλαγή της δομής. Ωστόσο μην περιμένετε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν κάποια σχετική μνεία, να κατακεραυνώσουν, να ειρωνευθούν, να κραυγάσουν. Ο ρόλος τους έχει εξαντληθεί στην κριτική κατά του Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από εδώ και στο εξής όλα θα είναι καλά και άριστα καμωμένα…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή