200.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας
Δραματικά είναι τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην χώρα μας, αφού όλο και περισσότερα ελληνόπουλα, παιδιά άπορων νοικοκυριών, βυθίζονται στην δίνη της κρίσης και κινδυνεύουν από ασιτία.
Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 200.000 μαθητές δημοτικού αντιμετωπίζουν πρόβλημα επισιτιστικό πρόβλημα, σε σύνολο 600.000 σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, ένας στους τρεις μαθητές δημοτικού είτε υποσιτίζεται είτε πηγαίνει εντελώς νηστικό στο σχολείο.
Αυτή η συνταρακτική αποκάλυψη ήρθε δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, Δημήτρη Καρέλλα, ο οποίος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει το θλιβερό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.
Το υπουργείο εργασίας έχει σκύψει πάνω από το συγκεκριμένα πρόβλημα και αναζητεί λύσεις για την εξάλειψη τέτοιων περιπτώσεων με μοιραίους πρωταγωνιστές μικρά παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους με το στομάχι άδειο με αποτέλεσμα να λιποθυμούν από την πείνα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει πιλοτικά πρόγραμμα διάθεσης δεκατιανού – σάντουιτς, χυμός και φρούτο – σε 61 δημοτικά σχολεία της Αθήνας, από το οποίο επωφελούνται συνολικά 11.000 μαθητές σε διάφορες φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας.
Στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί από τη νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χορήγηση ζεστού μεσημεριανού γεύματος σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της επικράτειας, σε κάθε γωνιάς της χώρας και χωρίς διακρίσεις.
Ήδη, έχουν βρεθεί κάποια χρήματα από δωρεές και χορηγίες (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Εθνική τράπεζα κ.ά.) ενώ στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα μπορεί ο καθένας να προσφέρει όποιο ποσό θέλει και αυτομάτως να βλέπει πόσοι μαθητές εξασφαλίζουν φαγητό με αυτά τα χρήματα.
Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας φιλοδοξεί το έργο της σίτισης των μαθητών να ανατεθεί στις κατά τόπους κοινωνίες και όχι σε κάποια πολυεθνική ή άλλα μεγαλοεπιχειρηματία.
Συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης
Παράλληλα, ο κ. Καρέλλας προανήγγειλε τη συνέχιση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Έχουμε βάλει χρήματα που καλύπτουν την επέκταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης του 2015» διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα κλείνει τον Μάρτιο του 2016 και θα συνεχιστεί αμέσως μετά. Τόνισε παράλληλα, ότι ήδη έχουν παραλάβει την κάρτα σίτισης 145.000 νοικοκυριά, δίνοντας έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες, στα παιδιά, στους μακροχρόνιους ανέργους και τους ανέργους.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, εκτός προγράμματος παραμένουν τουλάχιστον 70.000 νοικοκυριά, των οποίων η παροχή είχε εγκριθεί αλλά δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι πόροι. Δυστυχώς, όπως είπε, πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, μόνοι και αβοήθητοι, που ενδεχομένως να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για παροχή βοήθειας.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει συζήτηση με την ΕΥΔΑΠ για την επέκταση κοινωνικών τιμολογίων ενώ τα αμέσως επόμενα βήματα που δρομολογούνται είναι η δημιουργία της κάρτας ανασφάλιστου και η εξεύρεση λύσης για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τέλος, σε ότι αφορά το «χάρτη» της φτώχειας οι περιοχές με τους περισσότερους αναξιοπαθούντες είναι η Μακεδονία-Θράκη, η Δυτική Αττική, η Δυτική Θεσσαλονίκη, η Β’ Πειραιά και η Πάτρα.