Του Χρήστου Κυμπιζή
Προχωρά το σχέδιο του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Πού ποντάρει για να κάνει την ανατροπή – Ο Καραμανλής, το λάθος της Γεννηματά που εκμεταλλεύονται στην Κουμουνδούρου και οι εσωκομματικές αντιδράσεις
«Eγώ απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κα Γεννηματά να δει ένα κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της δεξιάς».
Από αυτή και μόνο τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο του Star, φαίνεται ξεκάθαρα το σχέδιο του πρωθυπουργού για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, ώστε να διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή.
Ο Αλέξης Τσίπρας -όσο και αν ξενίζει κάποιους στους κομματικούς πυρήνες των οργανώσεων της Κουμουνδούρου που επιζητούν μια δήθεν κομματική καθαρότητα- επενδύει με όλα του τα όπλα στα αντιδεξιά αντανακλαστικά της μεγάλης (ίσως της μεγαλύτερης) μερίδας του πληθυσμού. Πάνω σε αυτή τη βάση άλλωστε στηρίχθηκε και το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, το οποίο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι εν εξελίξει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει πάρει δανεικούς τους ψηφοφόρους εκείνους από το 2015, που τον οδήγησαν στην εξουσία. Δεν είναι Συριζαίοι το 36% του ελληνικού λαού που μας ψήφισε το 2015. Δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν στον ευρύτερο κορμό της δημοκρατικής παράταξης, και μας έδωσαν μια γενναία εντολή. Ένα γενναίο δάνειο, εάν θέλετε. Το οποίο, εν πάση περιπτώσει, εγώ θεωρώ ότι το αξιοποιήσαμε με εντιμότητα, διότι πετύχαμε τον μεγάλο μας στόχο. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και ταυτόχρονα, κάναμε και μια μεγάλη τομή στην εξωτερική μας πολιτική και στα εθνικά μας θέματα» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός από το Open, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά τα παραπάνω.
Σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικής εδράζεται και η επίθεση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ. Και ο καλύτερος σύμμαχος τους είναι η ίδια η Φώφη Γεννηματά, η οποία όπου σταθεί και όπου βρεθεί βεβαιώνει άπαντες πως θα δώσει την απαραίτητη ψήφο ανοχής σε μια πιθανή μη αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Ακολουθώντας αυτό το αφήγημα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά διώχνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ανέκαθεν θεωρούσαν ως μεγάλο αντίπαλο τους τη ΝΔ και επιλέγει να κρατήσει μόνο το αντισύριζα κοινό που δεν θέλει να ψηφίσει Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη στρατηγική του προσπαθεί να συγκεντρώσει και να συσπειρώσει τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ετεροπροσδιορίζοντας, σε έναν βαθμό, τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζοντάς τον ως τον κυρίαρχο αντιδεξιό πόλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που παρουσίασε ως αναγκαίο κακό τη συνεργασία με τον Καμμένο και πως αποκάλυψε τώρα τις επαφές που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτή τη βάση θα οικοδομηθεί η επόμενη μέρα του κόμματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών.
Η ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμα και η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με το 2012, όταν δηλαδή έγινε η εκλογική εκτόξευση του κόμματος. Κανείς πλέον δεν διανοείται να συζητά για την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, κανείς δεν μιλά για ρήξη με τους θεσμούς, κανείς δεν αποκλείει τον διάλογο με τους Αμερικάνους. Βεβαίως ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των αδυνάμων και των φτωχότερων στρωμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της Κουμουνδούρου, αλλά πλέον γίνεται πιο μεστά, πιο ουσιαστικά, έχοντας γνώση των διεθνών ισορροπιών και συνθηκών. Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε, γνωρίζει πως να διαπραγματεύεται με τους ισχυρούς διεθνείς ιδεολογικούς του αντιπάλους και δεν ντρέπεται να ζητήσει την ψήφο των Πασοκογενών…
ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Από τη μία η ανάγκη ενίσχυσης του αντιδεξιού του προφίλ και από την άλλη η στήριξη Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η διαφωνία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να κριτικάρει για πρώτη φορά τόσο καθαρά και έντονα τον πρώην πρωθυπουργό.
«Η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, βγήκε στην επιφάνεια το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αναλαμβάνουν τη διαχείριση και στη συνέχεια τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης, οδηγώντας σταδιακά σε κατάργηση τη δημόσια διαχείριση από το ΕΤΕΑΕΠ και θέτοντας σε κίνδυνο το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων.
Ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο παραδέχθηκε πως το πρώτο έτος της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η ΝΔ, θα υπάρξει έλλειμα 100 εκατομ. ευρώ στο ΕΤΕΑΠ, το οποίο όμως χαρακτήρισε «αμελητέο»! Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΑΝΤ1 αναγνώρισε ότι «υπάρχει κόστος» από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο, όπως υποστήριξε, «θα το αναλάβει το κράτος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές να κατηγορεί την Πειραιώς για προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης», ενώ θα επιχειρήσει να εξηγήσει στους συνταξιούχους τους κινδύνους αυτού του σχεδίου.
ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση, όσο και στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Και στα τρία σενάρια που επεξεργάστηκε η εταιρεία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει αυτοδυναμία με 155 έως 164 έδρες.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% , η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%, στο 10% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. Το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνεται στις εννέα μονάδες, στην εκτίμηση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων.