Με τις διμερείς σχέσεις σε σημείο μηδέν πάνω από τα συντρίμμια του μαχητικού Su-24, η ρωσική Rosatom σταμάτησε τις κατασκευαστικές εργασίες για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Άκουγιου, δήλωσαν την Τετάρτη Τούρκοι αξιωματούχοι -διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι η Άγκυρα «δεν είναι αιχμάλωτη» της Μόσχας για την κατασκευή του σταθμού και ήδη εξετάζει άλλους υποψηφίους για την κατασκευή του έργου.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) δεν έχει τερματίσει επίσημα το συμβόλαιο ύψους 20 δισ. δολαρίων και διστάζει να το πράξει καθώς υπάρχουν ρήτρες αποζημίωσης, ανέφεραν αξιωματούχοι από τον τομέα της Ενέργειας. Ωστόσο, ανέφεραν ότι η Τουρκία ήδη στρέφεται προς άλλους υποψηφίους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε την ίδια στιγμή στο πρακτορείο Anadolu πως η «Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτη μίας μόνο χώρας, της τεχνολογίας μίας και μόνο χώρας, όσον αφορά τους πυρηνικούς της σταθμούς».
Η Rosatom έβαλε τον Απρίλιο τον θεμέλιο λίθο στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, στην επαρχία της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία, με το σχέδιο να πρέπει θεωρητικά να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.
Ωστόσο, η Τουρκία και η Ρωσία διανύουν τη χειρότερη διπλωματική κρίση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στις 24 Νοεμβρίου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, και η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων, κυρίως οικονομικά.
Η Ρωσία δεν έχει ωστόσο αποκλείσει επισήμως την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του σταθμού του Άκουγιου.
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, πάρα πολλές επιχειρήσεις που θα ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας» είπε ο Κουρτουλμούς. «Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα το Άκουγιου» συνέχισε ωστόσο.
Η Τουρκία θέλει να φτιάξει τρεις πυρηνικούς σταθμούς για να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από την εισαγωγή υδρογονανθράκων, κυρίως από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 30% σε πετρέλαιο.
«Είναι πιθανό να βρεθούν άλλοι προμηθευτές» είχε δηλώσει το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν και στο Κατάρ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Η Άγκυρα εισάγει το 90,5% του πετρελαίου που χρησιμοποιεί και το 98,5% του φυσικού αερίου.