Με αφορμή την παγκόσμια ήμερα αδέσποτων ζώων και την σχετική δήλωση της αρμόδιας Υφυπουργού η συνομοσπονδία ζωοφιλικών σωματείων Ελλάδος (Συ.Ζω.Σω.Ελ.) κάνει λόγο για ευχολόγια, ανέξοδες υποσχέσεις και κούφιες ανακοινώσεις.
«Ως φορέας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος παροχής πραγματικής προστασίας στα εγκαταλειμμένα ανυπεράσπιστα πλάσματα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Πάρα το γεγονός ότι η χωρά μας διαθέτει ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αυτό δεν εφαρμόζεται από όλους όσοι οφείλουν να το εφαρμόζουν, συνέπεια ενός μείγματος αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών στο σύνολό τους αλλά και ποικίλων συμφερόντων.
Η αρμόδια Υφυπουργός, με δήλωση που δημοσίευσε με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, επιβεβαιώνει περίτρανα τα ανωτέρω. Οι προετοιμαζόμενες θεσμικές αλλαγές, κατευθυνόμενες προς την μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους σε ιδιώτες, όχι μόνο δεν στοχεύουν στην προστασία των αδέσποτων ζώων, αλλά διευκολύνουν την προσοδοφόρα χρήση τους από επιτήδειους.
Για μια ακόμα φορά, αυτές οι μεθοδεύσεις θα μας βρουν αντιμέτωπους, μέχρι την οριστική τους απόσυρση.
Όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή, αλλά και τον έλεγχο της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, θα έπρεπε να μιλούν λιγότερο και να αφοσιώνονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό είναι το σημαντικό, αυτό είναι το αναγκαίο.
Ως φορέας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος παροχής πραγματικής προστασίας στα εγκαταλειμμένα ανυπεράσπιστα πλάσματα
Με τιμή
ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ Ευάγγελος
Πρόεδρος Συ.Ζω.Σω.Ελ.»
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τις σχετικές δηλώσεις της Αρμόδιας Υφυπουργού Ολυμπίας Τελιγιορίδου. Σε μήνυμά της λοιπόν, κάνει λόγο για μια «ημέρα ευαισθητοποίησης που μας καλεί να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στα άλλα πλάσματα του πλανήτη».
Η Πολιτεία, όπως αναφέρει, έχει ως χρέος να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την υγεία τους και την αντιμετώπιση των φαινόμενων κακοποίησής τους «καθώς παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αδυναμίες και προβλήματα που οφείλουμε να ξεπεράσουμε». Επίσης σημειώνει πως «στη χώρα μας χιλιάδες αδέσποτα διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της απάνθρωπης εγκατάλειψης και κακοποίησής τους».
Σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο, η αρμόδια υφυπουργός εξέφρασε τη θέλησή της αυτές να προέρχονται από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα τον κτηνιατρικό κλάδο, τις φιλοζωικές οργανώσεις καθώς και τους δήμους της χώρας και όχι «μέσω συσκέψεων σε κλειστά γραφεία» όπως σημειώνει.
Όμως, υπογραμμίζει ότι δεν αρκεί μόνο ένα θεσμικό πλαίσιο αλλά απαιτείται και παιδεία στους πολίτες έτσι ώστε «να εκλείψουν τα κρούσματα κακοποίησης ζώων» προσθέτοντας πως θα γίνουν «προγράμματα εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης […], επειδή πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι ο θεμέλιος λίθος του πολιτισμού».