Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2025

Εισβολή Τούρκων στη Μοσούλη

Με τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό εγκαταστάθηκαν στην στρατηγικής σημασίας περιέχει των πετρελαιοπηγών

Θέλουν να φάνε τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της, για τα οποία ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ρώσικα υποβρύχια περιπολούν στο Αιγαίο, ενώ πολεμικά σκάφη περνούν τον Βόσπορο με τα κανόνια τους στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη

ΕΙΣΒΟΛΗ των τούρκικων δυνάμεων στο Ιράκ και στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μοσούλης, με άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό, βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή και δεν αποκλείεται να προκαλέσει γενικευμένη σύγκρουση, με δεδομένες τις αντιδράσεις της Βαγδάτης που κατέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις προειδοποιήσεις του ΙΡΑΝ αλλά και την οργή της Μόσχας.

Την ώρα που Αμερικανοί, Ρώσοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί βομβαρδίζουν τον ISIS, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει θύλακες, εξασφαλίζοντας ισχυρή και μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Μοσούλη, περιοχή που ελέγχει όλες τις μεγάλες πετρελαιοπηγές του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προειδοποίηση τόσο προς τους Ρώσους όσο και προς τους Αμερικανούς, οι οποίοι προωθούν τη δημιουργία Κουρδικού κράτους. Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, τινάζει στον αέρα όλο το σχεδιασμό των συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν τον ISIS προκαλώντας παράλληλα την Τεχεράνη που θεωρεί αιτία πολέμου την τουρκική στρατιωτική παρουσία του ΙΡΑΚ. Η τουρκική πολιτική ηγεσία με διάφορα προσχηματικά επιχειρήματα, προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή. Ερντογάν και Νταβούτογλου μιλούν για στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αποστολή να προστατέψουν τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. Αντίθετα η Βαγδάτη καταγγέλλει ότι ουδέποτε κάλεσε Τούρκους στρατιώτες στο έδαφός της και ζητάει να απομακρυνθούν τα τεθωρακισμένα και ο βαρύς οπλισμός. Τα βρόμικα παιχνίδια των Τούρκων στην Συρία και το Ιράκ και ειδικά οι διαπλεκόμενες σχέσεις της Άγκυρας με τους Τζιχαντιστές, που μπαινοβγαίνουν στην Τουρκία αλλά και οι αποκαλύψεις για εμπλοκή συγγενών του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου από το λεγόμενο ισλαμικό κράτος, απειλούν να βάλουν φωτιά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Άλλωστε η διεκδίκηση της Μοσούλης ήταν και η αφορμή που ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, αφού θεωρείται στρατηγικής σημασίας περιοχή γιατί εκεί βρίσκονται όλα τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Οι Ρώσοι σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στην Τουρκία, προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία και σηματοδοτεί τη νέα εμπόλεμη κατάσταση που διαμορφώνεται. Στη διάρκεια της διέλευσης μιας ρωσικής φρεγάτας από τον Βόσπορο, ένας Ρώσος στρατιωτικός κρατούσε σε στάση βολής έναν εκτοξευτήρα σημαδεύοντας την Κωνσταντινούπολη. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό αλλά για μια κίνηση με βαθύ συμβολισμό με την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία, ενώ τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια περιπολούν στο Αιγαίο. Το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στην Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και του Ιράν σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Τζιχαντιστές στην Λιβύη που ελέγχουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αναμένεται να προκαλέσουν νέα κύματα προσφύγων με ό,τι συνεπάγεται για την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη.

Η Τουρκία υπερασπίζεται την παρουσία στρατιωτών της στο Ιράκ

Στο μεταξύ , όπως μεταδίδει το Reuters, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα προχωρήσει στην απόσυρση των εκατοντάδων στρατιωτών της που εγκαταστάθηκαν εδώ και μία εβδομάδα σε στρατιωτική βάση του βορείου Ιράκ, παρά την εντολή της Βαγδάτης να το πράξει εντός 48ωρών. Η ξαφνική άφιξη ενός τόσο μεγάλου και βαρέως οπλισμένου τουρκικού αγήματος σε στρατόπεδο δίπλα στην πρώτη γραμμή της μάχης στο βόρειο Ιράκ κλιμακώνει περαιτέρω την εξέλιξη του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο έχουν συνταχθεί οι μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί ως τμήμα της διεθνούς συμμαχίας με σκοπό την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ιράκ απαντά ότι ουδέποτε ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας και προτίθεται να προσφύγει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εάν δεν αποσυρθούν άμεσα οι στρατιωτικές δυνάμεις της. Η Ουάσινγκτον, η οποία ηγείται της διεθνούς συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (που περιλαμβάνει την Τουρκία, τις αραβικές χώρες και ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Βρετανία και η Γαλλία), έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα και την Βαγδάτη να επιλύσουν το ζήτημα και υπογραμμίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ δίχως τη συγκατάβαση της Βαγδάτης. Η παρούσα κατάσταση φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Χαϊντάρ Αμπάντι, καθώς του ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από πανίσχυρες σιιτικές πολιτικές ομάδες ώστε να εκδιώξει άμεσα τους Τούρκους στρατιώτες από το ιρακινό έδαφος. Οι εν λόγω σιιτικές οργανώσεις που συνδέονται με στρατιωτικές ομάδες οι οποίες εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν, παραπονούνται για τα σχέδια των ΗΠΑ να τοποθετήσουν ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ για τη διεξαγωγή επιδρομών και βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Η πολιτική πίεση στον Αμπάντι ίσως δυσχεράνει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ από την Τουρκία, τη χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι στην ουσία μία απόπειρα για διεύρυνση της επιρροής της μπροστά στην αυξανόμενη ρωσική και ιρανική ανάμειξη στην Συρία και το Ιράκ.

«Η Τουρκία επιδιώκει να αποδείξει στους Ρώσους και τους Ιρανούς ότι δεν θα τους επιτρέψει να βρίσκονται στο προσκήνιο της πολεμικής επιχείρησης είτε στην Συρία, είτε στο Ιράκ», δηλώνει ο Αιντίν Σελτσέν, πρώην γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ερμπίλ. Η τουρκική στρατιωτική μονάδα, συνοδευόμενη από τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα, έφθασε την Πέμπτη σε στρατόπεδο που ανήκει σε δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ, δίπλα στην Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι βρίσκεται εκεί για να προφυλάξει την εκπαίδευση μίας πολεμικής επιχείρησης δίπλα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η Μοσούλη

Πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η επαρχία της Μοσούλης ήταν μέσα στα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1914 οι Οθωμανοί συμμάχησαν με τους Γερμανούς εναντίον των Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών και Ρώσων και μπήκαν στον πόλεμο. Το 1916, οι σύμμαχοι με τη Συμφωνία Syckes-Pico αποφάσισαν το μοίρασμα της Αραβίας και τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Συμφωνία έδινε την Μοσούλη στους Γάλλους. Οι Ρώσοι παίρνανε το νότιο και το ανατολικό τμήμα της σημερινής Τουρκίας. Το 1917, όταν έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Ρώσοι έφυγαν από την Ανατολία. Επειδή οι μπολσεβίκοι πήραν τα πετρέλαια του Καυκάσου και του Μπατούμ, η στρατηγική κίνηση των Άγγλων ήταν να πάρουν αμέσως την Μοσούλη, την 1η Νοεμβρίου 1918, ώστε να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους «κόκκινους». Η ουσία ήταν ότι ήθελαν τα πετρέλαια της περιοχής που στη διάρκεια του πολέμου απεδείχθη ότι αυτή ήταν πλούσια σε κοιτάσματα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή