Φολκλόρ μύθοι

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 

«Μακεδονία η Ξααααακουστή, του Αλεξάντρου η χωωωώρα» και ξανά «Μακεδονία η Ξααααακουστή, του Αλεξάντρου η χωωωώρα» και δώστου όλοι μαζί «Μακεδονία η Ξααααακουστή, του Αλεξάντρου η χωωωώρα» και κάπως έτσι κύλησε η επέτειος και οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Τι σχέση έχει το τραγούδι που έχει μετατραπεί σε χιτ μακεδονικότητας με την επανάσταση του 1821 ουδείς γνωρίζει, αλλά όπου κυματίζει σημαιάκι τσουβαλιάζεται όλο το εθνικοπατριωτικό φολκλόρ που μπλέκει ευλαβικά Μεγαλέξαντρους και Χριστιανοσύνη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει βέβαια η άποψη που εκφράζει στο βιβλίο της η κοινωνική ανθρωπολόγος, Μαρίκα Ρόμπου Λεβίδη που λέει ότι πρόκειται για «Μία μελωδία που πρωτοακούστηκε στην πολυεθνοτική Θεσσαλονίκη του τέλους του 19ου αιώνα» και πως «πρόκειται για το πιο ηχηρό παράδειγμα πολιτισμικής κατασκευής». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης υποστηρίζει πως η μουσική του «Μακεδονία ξακουστή» αντλεί από σεφαραδίτικο τραγούδι, που δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του πρώτου εβραϊκού σχολείου της Θεσσαλονίκης, το 1873.

Στο μεταξύ, όσο οι Μακεδονομάχοι -πατριδοκάπηλοι πολιτευτές και μη- τραγουδούν τον ύμνο εκφράζοντας έτσι φολκλορικά την αντίθεση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν ξέρουν και ακριβώς τι λέει αλλά ξέρουν ότι πρόδωσε τη Μακεδονία μας και τον Μεγαλέξαντρο και τη Χριστιανοσύνη και τα πάντα όλα, έχουν γίνει ήδη δύο συνεδριάσεις ενώ έχει προγραμματιστεί και  η επόμενη συνάντηση της Μικτής Διεπιστημονικής επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με θέμα τα σχολικά εγχειρίδια.

Στην δεύτερη συνάντηση που έγινε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας  όπως δήλωσε ο Σπ. Σφέτας, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ και μέλος της Μικτής Επιτροπής: «Υπεγράφη συμφωνία ότι όλο το κεφάλαιο για την αρχαία Μακεδονία που έχουν θα μπει ως τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού, μετά τις πόλεις Σπάρτη, Αθήνα, Θήβα, Μακεδονία».

Μη με σκας! Δηλαδή οι προδότες οι εθνομηδενιστές βάζουν τέλος στην θεωρία του αρχαιομακεδονισμού που πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών διδασκόταν στα σχολεία της γειτονικής χώρας; Ε όχι. Δηλαδή θα γράφουν ότι ο Μεγαλέξαντρος -που δεν ήταν καθόλου χριστιανός αλλά καμία σημασία δεν έχει- ήταν αρχαίος Έλληνας; Και τα δικά μας βιβλία τι θα γράφουν; Ε, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη «θα ενσωματώσουν το νέο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη γείτονα χώρα» γιατί «στα ελληνικά σχολικά βιβλία εν χρήσει δεν υφίστανται αλυτρωτισμοί ή αναθεωρητισμοί». Αλλά όχι, μπατριώτες Μακεδονομάχοι, θα μας πάρουν τον Δρομέα, θα μας απαγορεύσουν να τραγουδάμε το «Μακεδονία η Ξααααακουστή, του Αλεξάντρου η χωωωώρα» και θα βάλουν και θέμα μειονότητας… Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή