Εκρηκτική η κατάσταση με τους μετανάστες στην Ειδομένη

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κάτοικοι της περιοχής
«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη του Κιλκίς, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες.
Οι αρχές των Σκοπιών δεν τους επιτρέπουν την διέλευση των συνόρων ενώ οι προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας και των διάφορων οργανώσεων να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα δεν αποδίδουν καρπούς με αποτέλεσμα να επιτείνεται το αδιέξοδο στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Η προθεσμία τριών ημερών που τους είχε δοθεί γραπτώς την περασμένη Πέμπτη εξέπνευσε την Κυριακή και μόλις μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την πρωτεύουσα.
Οι εθελοντές μάταια προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους εξαθλιωμένους νομάδες πως δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τα σύνορα και πως η παραμονή τους στην περιοχή κρίνεται άσκοπη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.
«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ’ ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις» είπε.
Όσον αφορά στους μετανάστες που θα αποφασίσουν να πίσω, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου αν το επιθυμούν ενώ θα γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές ή απελάσεις.
«Βράζουν» οι κάτοικοι
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής είναι εμφανώς αγανακτισμένοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν δυναμικές διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.
«Αν μέχρι την Τρίτη (σ.σ σήμερα) δεν έχουν φύγει οι μετανάστες από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» ανέφερε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης, κ. Ξανθούλα Σουπλή και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλη υπομονή».
Η ίδια ξεκαθάρισε πως η οργή τους δεν στρέφεται κατά των ταλαίπωρων μεταναστών, αλλά η κατάσταση εκεί είναι πλέον εκρηκτική και η αντοχή τους έχει εξαντληθεί.
«Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων» κατέληξε.
Έρχεται η Frontex
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να μεταβούν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι άνδρες της Frontex, που θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των προσφύγων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
Ο ακριβής αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αποσταλούν εκεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός αλλά θα αποφασιστεί από τη Frontex.
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABID) στα νησιά του Αιγαίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως μετά την επιβεβαίωση της ενεργοποίησης του εν λόγω μηχανισμού την περασμένη Παρασκευή, η Frontex έχει πέντε ημέρες για να «αποφασίσει» και να «ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο». «Ακόμα περιμένουμε» τόνισε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό.
Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι έχουμε ζητήσει 1.600 άτομα, ενώ έγινε πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Βαρσοβίας να έρθουν στα Σκόπια να κάνουν δακτυλοσκόπηση σε «όσους δεν έχουμε προλάβει να δακτυλοσκοπήσουμε».
Όμως σε κείμενο που απέστειλε η FRONTEX, είπε ο υπουργός, αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM (σ.σ τα Σκόπια), την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σαν χώρα αυτό το πράγμα;
Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, μπήκαν στη θέση τους» ξεκαθάρισε.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης