Στα χνάρια του Ανδρέα βαδίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ για τις ηγετικές ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα συνιστά το περιεχόμενο της συνέντευξης του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου που ήταν ο πρωταγωνιστή της προσπάθειας της συνένωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον χώρο του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού

Ο πρωθυπουργός έχει το μεγάλο προσόν που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου να είναι πολύ γοητευτικός στη συνομιλία, επισημαίνει ο κ. Αλιβιζάτος. Είναι πολύ συμπαθής. Έχει ταχύτατη αντίληψη και πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να συζητάς από τα πιο στοιχειώδη στην αρχή μαζί του για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Πιάνει πουλιά στον αέρα.

Διατυπώνει την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού τα οποία προσπάθησε να ενώσει μαζί με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και εκτιμά με βεβαιότητα ότι ο χώρος αυτός καλύπτεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τον οδηγήσουν να απορροφήσει τα μικρά κόμματα της Κεντροαριστεράς απάντησε: Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι υπάρχουν μερικά στελέχη αδιόρθωτα προσκολλημένα στα νιάτα τους και όχι απλώς ριζοσπαστική αριστερά με έντονα στοιχεία σταλινισμού και μη ελευθερία έκφρασης.

Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μετέχουν στην κυβέρνηση σήμερα με τέτοιες αντιλήψεις. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το πόσο έχουν επηρεαστεί όμως σίγουρα έχουν επηρεαστεί από την άσκηση εξουσίας.

Με την προσκόλληση σε κάποια αρχαία δόγματα γίνεσαι γραφικός. Ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός της εξουσίας τους έχουν αλλάξει.

Το ζητούμενο δεν είναι ο τίτλος, το πώς ονομάζεσαι αλλά το αν γίνεσαι ένα γνωστό ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό κόμμα που στηρίζεται στον κοινοβουλευτισμό, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ευρώπη.

Εκεί δεν είναι βέβαιο ότι όλοι είναι σύμφωνοι αν και βγάζω τον πρωθυπουργό έξω από αυτό.

Εχω την εντύπωση ότι το γεγονός ότι είναι νέος τον τοποθετεί στη σωστή μεριά.

Οι άλλοι που είναι πολύ ισχυροί παράγοντες και έχουν ισχυρή τέτοια παράδοση παραμένουν στην κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση Αλιβιζάτου έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι εκτός από κορυφαίος πανεπιστημιακός ήταν το πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ενιαίου σχήματος που περιλάμβανε το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ.

Βέβαια το εγχείρημα κατέρρευσε γιατί επικράτησαν οι φιλοδοξίες των πάμπολλων παραγόντων και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καλύψει ολόκληρο τον χώρο της Κεντροαριστεράς με το προσκλητήριο χωρίς αποκλεισμούς που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε προοδευτικό πολίτη και κάθε συλλογικότητα που τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο.

Το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι αντί να ανταποκριθούν στο ιστορικό αυτό κάλεσμα περιχαρακώνονται και απομονώνονται τόσο από την κοινωνία όσο και από την οικογένεια των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έφτασαν σε σημείο να κρύβονται και δεν πήγαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Caravel στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Γι’ αυτούς προέχει να κρατήσουν τα μαγαζάκια τους, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν συρρικνωθεί και παραπέμπουν στην ΕΔΗΚ του Γιάννη Ζίγδη.

Τσίπρας: Η απουσία Γεννηματά – Θεοδωράκη δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης

Την απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση, με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ, σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όχι να συμφωνήσω, να διαφωνήσω με τον φίλο μου στον Σταύρο Θεοδωράκη και η Φώφη Γεννηματά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Σχολίασε πως ίσως δικαιολογείται η απουσία τους, καθώς η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να αλώσει ούτε και να εξαϋλώσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αυτό που θέλει είναι να πείσει. «Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Κι εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Λίγο μετά τις απαρχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού. Με τραγικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό δήλωσε ο πρωθυπουργός».

Σε σχέση με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης ο πρωθυπουργός σχολίασε πως το τρίτο πρόγραμμα ήταν ηπιότερο από τα προηγούμενα δύο και πρόσθεσε πως εστίασε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκ του αποτελέσματος αποδείξαμε ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Διαφορετικό από αυτό της υποταγής ή της ρήξης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Όταν μια σειρά από χώρες της Ευρωζώνης κατέγραφαν ιστορικά ρεκόρ ύφεσης, ανεργίας, μετανάστευσης των νέων και οικονομικού μαρασμού, οι τεχνοκράτες της οικονομικής ορθοδοξίας παρέμεναν στις θέσεις τους, ελέγχοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατακεραυνώνοντας κάθε απόκλιση», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Αυτή η διαχείριση της κρίσης καλλιέργησε το έδαφος για τη δημιουργία του ρεύματος του ακραίου δεξιού λαϊκισμού που απειλεί την Ευρώπη. Οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς μεταμφιέζονται παντού ως αντισυστημικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι ταυτισμένες με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό».

«Το πάντρεμα ακραίας δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή Διεθνή, στην καρδιά της Ευρώπης. Με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις είναι που θα αντιπαρατεθούμε εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη. Κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού οι «Πρέσπες»

«Στην ελληνική Βουλή ψηφίσαμε μία πολύ δύσκολη αλλά εξίσου αναγκαία για τον τόπο αλλά και για όλα τα Βαλκάνια συμφωνία, τη συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν δύσκολη γιατί ήταν γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κάποιοι είπαν ότι δεν είχαμε κανένα λόγο να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη και αυτό το κόστος. Διακινδυνεύσαμε σε μία κρίσιμη στιγμή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διακινδυνεύσαμε και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη του εκλογικού κύκλου, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, διακινδυνεύσαμε το όποιο πολιτικό κόστος. Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος και ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί. Κάποιοι άλλοι επίσης τόλμησαν. Και είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Και το κόμμα του Μιλτιάδη Κύρκου και η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.

«Τολμήσαμε λίγο παραπάνω. Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες και τις ιδέες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι πράττουμε το πατριωτικό μας καθήκον γιατί τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και τώρα που προτείνουμε αυτή την πλατιά συμπαράταξη αντί του εύκολου ηγεμονισμού και του εύκολου σεχταρισμού το πράττουμε γιατί και τώρα πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας, γιατί πιστεύουμε – ξανά – ότι και με αυτή μας την πρόταση τοποθετούμαστε εκ νέου στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

MOTO

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνομιλεί με τον πρόεδρο της «Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή