Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Μη ζητάτε και τα ρέστα, κυρία πρόεδρε!

Οι αποκαλύψεις μέσω της κατάθεσης του Θόδωρου Τσουκάτου στο δικαστήριο έφεραν για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τους σκελετούς που κρύβουν στις ντουλάπες τους τα δύο κόμματα του «παλιού δικομματισμού», που εναλλάσσονταν επί 40 χρόνια στην εξουσία.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το διάδοχο σχήμα του, το Κίνημα Αλλαγής, η κατάθεση Τσουκάτου έφερε στην επιφάνεια πρόσωπα, σχέσεις και καταστάσεις που πολλοί στην Χαριλάου Τρικούπη ήθελαν να ξεχάσουν. Ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε καμία θεσμική ιδιότητα που να σχετίζεται με το «ταμείο» του κόμματος, κατέθεσε ότι έπαιρνε χρήματα από εταιρείες όταν το κόμμα του βρισκόταν στην διακυβέρνηση –μόνο το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε την δύσκολη και οριακή, όπως αποδείχθηκε, μάχη των εκλογών, πήρε 16 δισεκατομμύρια δραχμές για τις προεκλογικές του ανάγκες.

Σημειωτέον ότι την περίοδο που τοποθετεί ο Τσουκάτος τις «χορηγίες» από πολλές εταιρείες (τις οποίες, πέραν της Siemens, δεν αποκάλυψε για λόγους εχεμύθειας, όπως υποστήριξε) το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ μεσουρανούσε και οι υποθέσεις που είχε ανοίξει διαμόρφωναν πεδίο για «συνεργασία» με πάρα πολλές εταιρείες: από εργολάβους για τους δρόμους και εταιρείες προμηθειών για εξοπλιστικά προγράμματα ως τις εταιρείες επικοινωνίας και ψηφιακών συστημάτων, η τότε κυβέρνηση είχε… απλώσει τραχανά και υπήρχε πλούσιο και ευρύ πεδίο για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Βεβαίως, τέτοιου τύπου αποκαλύψεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, ενώ ήδη, οι δύο κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη έχουν περάσει από τον Κορυδαλλό: ο ένας ως τελεσιδίκως καταδικασμένος, ο άλλος ως προφυλακισμένος για ξέπλυμα.

Είναι αυτόνοητο ότι τέτοιες συζητήσεις είναι εξαιρετικά άβολες για την Χαριλάου Τρικούπη. Όμως, ακόμη περισσότερο άβολος για την κοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο το επίσημο Κίνημα Αλλαγής αντιδρά όταν η σχετική συζήτηση έρχεται στο προσκήνιο.

Μερικές φράσεις της Φώφης Γεννηματά από συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 πριν δύο τρεις ημέρες είναι ενδεικτικές: «Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το παρελθόν», «Ως εδώ όμως. Τέρμα στο αυτομαστίγωμα», «εμείς – και οι είμαστε οι μόνοι – με δική μας πρωτοβουλία έχουμε ελέγξει εξονυχιστικά τα οικονομικά μας μέσω όλων των έγκυρων ελεγκτικών εταιρειών», «να σταματήσει η υποκρισία και η σπέκουλα», «σε ό,τι με αφορά, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μας».

Με άλλα λόγια, η Φώφη Γεννηματά –αλλά και όσα στελέχη ερωτώνται για την υπόθεση- επιμένουν να επιτίθενται στους ερωτώντες και να… ζητούν τα ρέστα, χαρακτηρίζοντας «αυτομαστίγωμα» το γεγονός οτι η Χαριλάου Τρικούπη έβαλε τρεις εταιρείες ορκωτών λογιστών να ψάξουν τα οικονομικά της –λες και υπάρχει «ειδικός κωδικός» στους ισολογισμούς του ΠΑΣΟΚ για το «μαύρο χρήμα». Γι’ αυτό το λένε «μαύρο» -γιατί δεν το βρίσκουν οι λογιστές και η Εφορία.

Συν τοις άλλοις, είναι να απορεί κανείς πώς κάποιοι μιλούν για «αυτομαστίγωμα», όταν η επίσημη ηγεσία του κόμματος δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ζητήσει μία «συγγνώμη» από την κοινωνία. Ή όταν ο πρώην πρωθυπουργός, επί της θητείας του οποίου το μαύρο χρήμα έδινε και έπαιρνε, δεν έχει μπει στον κόπο να ζητήσει «συγγνώμη», να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ή έστω να πει ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι τί γινόταν στο περιβάλλον του.

Βεβαίως, αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις του παρελθόντος ανήκουν εκεί: στο παρελθόν. Κανείς, λοιπόν, δεν αποδίδει πολιτική ευθύνη στην κ. Γεννηματά για τους σκελετούς που κρύβονται στις ντουλάπες του κόμματός της. Απλώς, είναι προκλητικό να ζητάει και τα ρέστα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή