Αμνηστία σε όσους φέρουν πίσω τις καταθέσεις

Τελευταία ευκαιρία για τους φοροφυγάδες

Θα γλιτώσουν τη φυλακή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την κατάσχεση των λογαριασμών τους στις ξένες τράπεζες

MΕΤΑ την ταυτοποίηση των ΑΦΜ με τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν, αρχίζει από αύριο η παρέλαση των 10.588 φοροφυγάδων που εντοπίστηκαν με καταθέσεις μαμούθ σε  μια μόνο ελβετική τράπεζα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Πριν αρχίσουν οι κακουργηματικές παραπομπές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο Γενικός Γραμματέας για την πάταξη της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης απευθύνει μια τελευταία προειδοποίηση στους φοροφυγάδες. Τους καλεί να φέρουν πίσω τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες, πληρώνοντας το φόρο που τους αναλογεί για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις των λογαριασμών τους και τις παραπομπές για κακουργήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις και τις σχετικές προφυλακίσεις.

Όσοι έχουν, λοιπόν, λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες και στους άλλους φορολογικούς παραδείσους, πρέπει οι ίδιοι να σπεύσουν να τους δηλώσουν στην εφορία και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα ποσά στις ελληνικές τράπεζες. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσουν στις κινήσεις αυτές που προβλέπονται από το νόμο, τότε οι φοροφυγάδες που περιλαμβάνονται σε όλες τις λίστες, με πρώτη την πρόσφατη λίστα των 10.588 φοροφυγάδων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ανακριτές κινδυνεύοντας να εμπλακούν σε επικίνδυνες οικονομικές και δικαστικές περιπέτειες. Γιατί η εντολή που έχει δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στους δικαστές είναι σαφέστατη και δεν σηκώνει παρερμηνείες. Η λίστα με τους 10.588 φοροφυγάδες πρέπει να διερευνηθεί σε χρόνο ρεκόρ γι΄ αυτό οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση θα έχουν στήριξη απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία, αλλά και στοιχεία για κάθε καταθέτη από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Όσοι από τους φοροφυγάδες σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, με την εφορία και μεταφέρουν τα ποσά από την Ελβετία και τους άλλους φορολογικούς παραδείσους στις ελληνικές τράπεζες θα εξασφαλίσουν τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος και δεν θα έχουν πλέον καμία ποινική ευθύνη, ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να διαρρεύσει το όνομά τους στα Μέσα Ενημέρωσης. Γιατί όλοι όσοι θα κληθούν να καταθέσουν στον ανακριτή, ειδικά οι επώνυμοι, αναγκαστικά θα απασχολήσουν και τα Μέσα Ενημέρωσης με ό,τι συνεπάγεται γι΄ αυτούς η διαπόμπευσή τους ως φοροφυγάδες. Στο μεταξύ η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Γερμανούς βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς νέων λιστών με φοροφυγάδες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν, στο Λουξεμβούργο και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί έχουν αποφασίσει να τσακίσουν στην κυριολεξία τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην κατεύθυνση αυτή είναι αποφασισμένοι να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αγοράσουν από στελέχη τραπεζών και από μυστικές υπηρεσίες τις λίστες με μαύρες καταθέσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία προβλέποντας ποινές φυλάκισης, χωρίς εξαγορά και κατάσχεση του συνόλου των λογαριασμών των φοροφυγάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Φέρτε πίσω τα λεφτά και θα έχετε αμνηστία»
«Φέρτε πίσω τα λεφτά και θα έχετε φορολογική αμνηστία». Το μήνυμα δια στόματος όλων των κυβερνητικών παραγόντων προς τους φοροφυγάδες που είχαν στοιβάξει τα εκατομμύριά τους σε τράπεζες της Ελβετίας είναι ξεκάθαρο και προσφέρει μια έντιμη συμφωνία που ήδη είναι στα σκαριά: Δίνουμε φορολογική αμνηστία και εσείς γυρνάτε τα λεφτά και πληρώνετε ένα ποσό. Σε αντιδιαστολή βέβαια με τη δεδηλωμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας της δικαιοσύνης που πλέον δια στόματος Παπαγγελόπουλου ξεκαθαρίζει ότι δε θα χαριστεί σε κανέναν. Δηλαδή αυτή τη φορά η κυβέρνηση, με αφορμή τη λίστα Μπόριανς, κάνει αυτό που δεν μπορούσαν, λόγω εξαρτήσεων και σύνθεσης των λιστών, να κάνουν οι προηγούμενες. Θεσπίζει (επιπλέον από τον υφιστάμενο του Αυγούστου) καθεστώς αμνήστευσης, φορολογικής και ποινικής, για όσους αυτοενοχοποιηθούν. Τους λέει με όλους τους τρόπους. Αλλά, κι αυτοί γνωρίζουν πλέον, πως επειδή δεν υπάρχουν εξαρτήσεις (φίλοι και συγγενείς στις λίστες) αν δεν το κάνουν μόνοι τους ο εισαγγελέας θα χτυπήσει την πόρτα τους.

Η ιστορία
Όταν η Γαλλία παρέλαβε λίγο μετά το 2010 μια μακρά λίστα με Γάλλους καταθέτες της HSBC από τον περίφημο Ερβέ Φαλτσιανί, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών φρόντισε τότε να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Σε μια αποστροφή του λόγου του είπε απλώς ότι υπάρχει μια τέτοια λίστα με ενδιαφέροντα στοιχεία και κάλεσε όποιον έχει ενδιαφέρον να σπεύσει στις αρχές να τα τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητες. Λέγεται πως έσπευσαν περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που είχαν πρόβλημα και ταμεία του Γαλλικού κράτους εισέπραξαν μερικά δις ευρώ. Η ιστορία λέγεται ήδη στους διαδρόμους διαφόρων υπουργείων, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές- με καθυστέρηση αρκετών ετών βεβαίως- παρέλαβε επισήμως λίστα με 10.588 κωδικούς Ελλήνων φορολογουμένων που είχαν περίπου 6,5 δις ευρώ το 2006-2008 στην τράπεζα UBS (και κάποιες άλλες). Η λογική είναι πλέον «αυτό-ενοχοποιήσου». Το οπλοστάσιο υπάρχει από τον Αύγουστο του 2015 με το νόμο 4336/14.08.2015 για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό, που ουσιαστικά προσφέρει φορολογική αλλά και ποινική αμνηστία και αναμένεται να ενδυναμωθεί. Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε ο γγ κατά της Διαφθοράς: Γ. Βασιλειάδης «…θα υπάρξει μηχανισμός για όσους θέλουν να καταγγείλουν τις καταθέσεις τους, χωρίς να γίνει ντόρος με το όνομά τους. Πρέπει όμως να υπάρξει και φορολογική δικαίωση για τους απλούς πολίτες. Στην Γερμανία υπολογίζεται ο φόρος της κλίμακας και ένα πρόστιμο για το ποσό των καταθέσεων στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να εμφυσήσουμε το πρόσωπο της ελληνικής δικαιοσύνης. Ενδεχομένως στην πρώτη φάση να γίνουν κάποιες εκπτώσεις στο πρόστιμο για τους αυτό-καταγγελθέντες».

Η λίστα Μπόριανς δεν περιέχει ονόματα (όπως π.χ. η λίστα Λαγκάρντ) αλλά ΑΦΜ και στοιχεία γεννήσεως κλπ. Λέγεται μάλιστα πως υπάρχει ΑΦΜ με κατάθεση 50 εκατομμυρίων. Το βασικό ζητούμενο είναι η ταυτοποίηση ΑΦΜ με πρόσωπα και ακολούθως η διασταύρωση με άλλες λίστες. Στη συνέχεια ο έλεγχος θα αφορά τυχόν εμπλοκή αυτών των προσώπων με δημόσιες συμβάσεις ώστε να ερευνηθούν τυχόν μίζες δωροδοκίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή