O Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε πως είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητά ένα κλίμα έντασης προκειμένου να στέλνονται ανεπιθύμητα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, όμως η κυπριακή δημοκρατία δεν παρασύρεται σε αυτό το παιχνίδι έντασης και εφαρμόζει τις αποφάσεις του κράτους με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πρόγραμμα συνεργασίας με πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες αλλά και με άλλα κράτη, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι τα οφέλη για τους πολίτες και για τα κράτη εξασφαλίζονται μέσα από συνεργασίες και την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Επεσήμανε ότι με το τεχνητό κλίμα έντασης που δημιουργεί η Τουρκία, θέλει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι υπάρχουν είτε διαφορές, είτε αμφισβητήσεις. «Δεν υπάρχει» τόνισε «καμιά διαφορά στις θάλασσες της Κύπρου, η κυπριακή δημοκρατία έχει ΑΟΖ που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και με το Δίκαιο της Θάλασσας και με τα άλλα κράτη του κόσμου».
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσοβλου, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι δικός μας ρόλος να εξηγήσουμε γιατί ο κ. Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους κυρίως, έθεσε ξανά τις αμφιβολίες που δημιουργεί η Άγκυρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Για τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι άτυπη, δεν είναι συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά μια συνάντηση ανοικτής συζήτησης στην οποία το πρώτο ερώτημα του Προέδρου είναι πότε και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.