Αλ. Τσίπρας: Κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η Κρήτη – Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ (βίντεο)

Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

Η επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβύη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι’ αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο. 

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Οι διμερείς συναντήσεις

Με τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκίνησαν οι εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην Ελούντα.

Ακολούθησε  διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εντός του έτους πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Στη διμερή συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών, που είχαν, συζητήθηκε, επίσης, πως ο αγωγός Eastmed μαζί με τα ελληνικά κέντρα LNG θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. 

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα, πέραν της τριμερούς, να δημιουργηθούν και νέα σχήματα συνεργασίας των τριών με άλλες χώρες.

Ακολούθησαν  οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και η υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συνεργασίας.

Η τριμερής Σύνοδος ολοκληρώνεται με γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Αναδεικνύεται το υψηλό επίπεδο συνεργασίας 

«Η Σύνοδος αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή», σημειώνει η Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά τις διμερείς επαφές των αρχηγών και την τριμερή συνάντησή τους θα τεθούν στο επίκεντρο μεταξύ άλλων οι περιφερειακές εξελίξεις, η ενεργειακή ασφάλεια, η περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οικονομική συνεργασία, καθώς επίσης και η τριμερής συνεργασία σε τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας, ενώ θα υπογραφούν και οι σχετικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. 

Στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Στραθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ειδικότερα, από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 θα λάβουν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

Οι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 11:30. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας. 

Στις 13:15 οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις και ακολούθως θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση εκεί θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας. 

Κοινή δήλωση και μνημόνια συνεργασίας

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, τα εξής κείμενα: 

1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή