Να καταργηθεί άμεσα το αυτόφωρο για δημοσιογράφους ζητά ο Θεοχαρόπουλος – Κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή προς την κυβέρνηση: «Θα καταργήσετε τη διαδικασία του αυτόφωρου για δημοσιογράφους σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω του Τύπου;

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή τη νέα μήνυση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, και την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου σε δημοσιογράφους κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, σχετικά με τη διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο.

Στην ερώτησή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζει το μείζον θεσμικό πρόβλημα που προκαλεί στην ανεμπόδιστη και ακηδεμόνευτη λειτουργία του Τύπου η, καινοφανής για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, εφαρμογή στην χώρα μας της διαδικασίας του αυτόφωρου για τα αδικήματα περί Τύπου.

Σε σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνουν ότι: «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες. Στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Επειδή απαιτείται επίσημη ενημέρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου και δι’ αυτού του ελληνικού λαού και όχι ενημέρωση μέσω κύκλων σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Επειδή απαιτείται μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το αυτόφωρο σε δημοσιογράφους.

Επειδή και για τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από απάντηση του σε σχετική ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου, τα ζητήματα αυτά έχουν ρυθμισθεί και δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.

Επειδή συνεχίζει και πλήττεται το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί αν σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα το αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου και αν εξετάζουν ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας, το ενδεχόμενο να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο για αυτούς που εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία. 

Όπως επισημαίνεται και στο κείμενο της ερώτησης, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προσώπου να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του. Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, που οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι. Η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στον Τύπο έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τον ρόλο των ΜΜΕ και να πλήττει τη δημοκρατία.

Η αυτόφωρη διαδικασία για θέματα του Τύπου πρέπει να καταργηθεί άμεσα, με στόχο να κυριαρχήσει η κοινή λογική σε αυτό τον τόπο. Η νομοθετική παρέμβαση έπρεπε να γίνει χθες, όσο δεν γίνεται επιβεβαιώνεται η στόχευση της κυβέρνησης για έλεγχο στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου. Με τα  θέματα της Δικαιοσύνης που δεν σχετίζονται με κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να παίζει κανείς γιατί αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Τις τελευταίες μέρες, ενεργοποιήθηκε για μια ακόμη φορά η αυτόφωρη διαδικασία σε λειτουργούς του Τύπου για πράξεις που αναφέρονται στο έργο τους. Για άλλη μια φορά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προέβη σε μήνυση, ζητώντας τη σύλληψη δημοσιογράφων με τη διαδικασία του αυτόφωρου με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

Ερχόμαστε λοιπόν ξανά αντιμέτωποι με το μείζον θεσμικό πρόβλημα που προκαλεί στην ανεμπόδιστη και ακηδεμόνευτη λειτουργία του Τύπου η, καινοφανής για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, εφαρμογή στην χώρα μας της διαδικασίας του αυτόφωρου για τα αδικήματα περί Τύπου.

Στην με αρ.πρωτ. 2606/14.01.2017 σχετική ερώτησή μου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, ο μεν Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς, με το με αρ.πρωτ. 279/03.02.2017 έγγραφο, είχε δηλώσει αναρμόδιος, ενώ η απάντηση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, όπως προκύπτει από το με αρ.πρωτ. 39/13.03.2017 έγγραφο, ήταν αρνητική καθώς θεωρούσε τη νομοθεσία επαρκή και δεν πρόκρινε ως προτεραιότητα την κατάργηση του αυτοφώρου. Για να επιχειρηματολογήσει μάλιστα για την μη ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε στην απάντησή ότι «σε καιρούς με αρκετή δόση “φαντασίας στην είδηση”, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των αποδεκτών ενός συκοφαντικού δια του Τύπου εκφρασιακού ενεργήματος αλλά και τη δυνατότητα ταχύτατης αναμετάδοσής του, αναγνωρίζεται η δημόσια ανάγκη ισορροπημένης προστασίας του λειτουργήματος των προσώπων αυτών και αποτροπής ανακύκλωσης της “είδησης”, για λόγους δημοκρατικής αρχής».

Ως εκ τούτου, μέχρι και σήμερα παρακολουθούμε περιστατικά ενεργοποίησης της διαδικασίας του αυτόφωρου, που εκφοβίζουν τους δημοσιογράφους, πλήττουν την ελεύθερη ενημέρωση και αναδεικνύουν επιπλέον την έλλειψη στοιχειώδους ισοπολιτείας, δεδομένης της στέρησης από κάθε πολίτη του δικαιώματος να ζητήσει την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για πρόσωπα, στην περίπτωση που εγκαλούνται από πρόσωπα που καλύπτονται από το θεσμό της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τηρηθεί γι’ αυτά η ίδια διαδικασία.   

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προσώπου να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του. Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι. Κι αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού κατά πόσο η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στον Τύπο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τον ρόλο των ΜΜΕ και να πλήττει τη δημοκρατία.

Επειδή διαβάζουμε σε σχετικά δημοσιεύματα ότι κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι: «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες. Στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Επειδή απαιτείται επίσημη ενημέρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου και δι’ αυτού του ελληνικού λαού και όχι ενημέρωση μέσω κύκλων σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Επειδή απαιτείται μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το αυτόφωρο σε δημοσιογράφους.

Επειδή για τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ζητήματα αυτά τα οποία και έθεσα σε ερώτηση μου έχουν ρυθμισθεί και δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.

Επειδή συνεχίζει και πλήττεται το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σχεδιάζετε να επανεξετάσετε το νομικό πλαίσιο για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα το αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου;
Εξετάζετε, ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας, το ενδεχόμενο να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε πρόσωπα, τα οποία εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει η ασυλία και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή