Συνεδριάζει το EuroWorking Group για τα νέα μέτρα και τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, το κρίσιμο EuroWorking Group, όπου θα ανοίξει τον φάκελο με τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο και θα απελευθερώσει το τελευταίο ένα δισ. ευρώ από το σύνολο των 26 δισ., της πρώτης δόσης του δανείου, που συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο.
Αν και φαίνεται πως μετατίθενται για αργότερα οι φορολογικές αυξήσεις σε αγρότες, εισοδήματα από ενοίκια και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, στο πακέτο με τα νέα μέτρα αναμένεται πως θα κλείσουν μέτρα «φωτιά».
Μέσα σε αυτά, θα περιλαμβάνονται:
-Η σύσταση της «ομάδας δράσης» που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ένα θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς το νέο Ταμείο θα διαχειριστεί σημαντικό μέρος της δημόσιας περιουσίας και αποτελεί προτεραιότητα για τους θεσμούς
-Το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο
-Οι αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο και το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών.
-Το τελικό σχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Το θέμα περιλαμβάνει ποια θα είναι η συμμετοχή των ξένων κεφαλάιων, (Distress Funds), ποια δάνεια θα πουληθούν και που.
-Το φλέγον θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο φαίνεται πως παραμένει ανοιχτό, καθώς όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στην Κυριακάτική kontranews, «Αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και συζητάμε στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου για έναν “νέο δημόσιο” ΑΔΜΗΕ». Στην συνέχεια προσέθεσε πως, σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα δίκτυα είναι δημόσια με δημόσιο μάνατζμεντ.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις για την διασύνδεση για παράδειγμα της Κρήτης ή με άλλες γειτονικές μας χώρες, ο δε ΑΔΜΗΕ ήδη υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ».
-Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.
-Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων(ΓΓΔΕ) που θα πρέπει να είναι πιο ανεξάρτητη με μικτότερη θητεία του Γεν. Γραμματέα από 5 στα 2 χρόνια και θα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
-Μέσα στα μέτρα αναμένεται να είναι και η έκδοση της τελικής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία. Μία εξέλιξη που αναμένεται να φέρει σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές εταιρίες.
-Η αναθεώρηση προς τα κάτω, των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες με τις εξελίξεις στα νοσοκομεία.
-Το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές.
-Και κυρίως, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
-Οι τελικές αποφάσεις και η υλοποίηση του σχεδίου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων
Το συμβούλιο των επιτελών, των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζει στις 17:30 το απόγευμα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης