Στις αρχές του 1975, σε µια αντιπαράθεσή του µε στελέχη της «Δημοκρατικής Άμυνας», λίγο πριν τη ρήξη, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει: «Ακούστε, το Σύνταγμα που φτιάχνει ο Καραµανλής είναι για δύο. Και ο δεύτερος δε θα είναι ο Μαύρος».
Το τι εννοούσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε δυο χρόνια αργότερα, όταν, στις εκλογές του Νοεμβρίου 1977, το Κίνημα, µε ένα εκλογικό άλμα, αναδεικνυόταν αξιωματική αντιπολίτευση, κέρδιζε καθαρά τη μάχη στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς και αναδεικνυόταν («επάξια» κατά τη χαρακτηριστική διατύπωση του Αναστάσιου Πεπονή) στον εναλλακτικό πόλο, απέναντι στη ΝΔ, γεγονός που επισφραγίστηκε τον Οκτώβριο του 1981, µε τη θριαμβευτική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία.
Έχουμε επαναλάβει και άλλοτε, ότι η προσεχής εκλογική αναμέτρηση, έχει ομοειδή χαρακτηριστικά, καθώς, εκτός από την επόμενη διακυβέρνηση, θα διαμορφωθεί, ενδεχομένως για τις επόμενες δεκαετίες, το νέο πολιτικό τοπίο.
Με δεδομένο δε, ότι στο Κεντροδεξιό «κέρας» του πολιτικού µας χάρτη, διατηρεί η ΝΔ, την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της, το ζητούμενο είναι η συγκρότηση του εναλλακτικού, προοδευτικού πόλου.
Τούτου δοθέντος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, η προχθεσινή ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, στη ΔΕΘ, όπου, για πρώτη φορά, προσδιορίζεται µε σαφή τρόπο, η στάση του σχήματος: Η κατηγορηματική «δήλωση διαθεσιμότητας», για συμμετοχή στην επόμενη διακυβέρνηση, σε συνδυασμό µε την ευθεία υιοθέτηση της «ατζέντας Βενιζέλου», για την ανάγκη «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, ότι για το ΚΙΝΑΛ, η συμπόρευση µε τη συντηρητική παράταξη, από επιλογή ανάγκης, στην εποχή των Μνημονίων, γίνεται στρατηγική επιλογή, µε ευκρινές, πλέον, πολιτικοϊδεολογικό πρόσημο. Έτσι, αποκτά νόημα η φράση «να πάει από εκεί που ήρθε» (δηλαδή στο 3%), για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ανοχή απέναντι σε ακρότητες, όπως αυτή του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Είναι προφανές, βέβαια, για όσους δεν έχουν πάθει λοβοτομή, ότι αυτή η θέση, µε τα στρατηγικά χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει, ακυρώνει πλήρως την ιστορική διαδρομή, τις ιδρυτικές αρχές και τους αξιακούς κώδικες του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές καθορίστηκαν από τον ιστορικό του ηγέτη και υπηρετήθηκαν µε πιστότητα, τουλάχιστον µέχρι το 1996. Δικαίωμα τους, ασφαλώς.
Αναρωτιόμαστε, όμως: Τι θα πράξουν αν, όπως όλα δείχνουν, το εκλογικό σώμα, δεν ανταποκριθεί στην επιθυμία τους. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, γι’ αυτό το ενδεχόμενο;
ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ