Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα η καλύτερη επιλογή

Προτιμήστε τα ελληνικά ομόλογα, λέει το Bloomberg! Δεδομένης της μεγάλης βελτίωσης στην ελληνική Οικονομία, οι ξένοι αναλυτές προκρίνουν τους τίτλους ελληνικού Δημοσίου, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, καθώς η απόδοσή τους παραμένει υψηλή, ενώ δεν κρύβουν μεγάλους κινδύνους, όπως τα ιταλικά.  Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο έχει αρχίσει. Απομένουν μόλις τρείς ημέρες για να κλείσει ο εφιάλτης των μνημονίων και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική Οικονομία, αυτό της ανάκαμψης και της επιστροφής στην κανονικότητα. Οι 450 δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η χώρα και η μετατροπή των θηριωδών ελλειμμάτων σε πλεονάσματα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους διεθνείς επενδυτές. Την ώρα που τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία, μπορεί να θεωρούνται σίγουρη επένδυση αλλά δεν δίνουν καλή απόδοση (0,31%) και ομόλογα όπως τα ιταλικά, που δίνουν καλή απόδοση (3,13%), αλλά φοβίζουν τους επενδυτές, οι ελληνικοί τίτλοι, φαίνονται η καλύτερη επιλογή.

Οι αναλυτές του Bloomberg πήραν θέση. Με τίτλο «Τώρα τα ελληνικά ομόλογα είναι μια καλύτερη εναλλακτική έναντι της Ιταλίας λέει η SocGen», άρθρο του πρακτορείου Bloomberg ξεκαθαρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πλέον ένα «ασφαλές στοίχημα» για τους επενδυτές.

Επίσης, τονίζει ότι μπορεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ενδέχεται όμως να αποδειχθεί ανθεκτικό στο ιταλικο πολιτικό ρίσκο γιατί είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς σενάρια βάσει των οποίων η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, οι στρατηγικοί αναλυτές Ιβάν Μαμαλέ και Κιάραν Ο Χάγκαν σημειώνουν, ότι «υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στην Ελλάδα». «Τα spread των ελληνικών ομολόγων θα συρρικνωθούν σε σχέση με αυτά των ιταλικών αν η προέλευση των αναταράξεων είναι η Ιταλία», τονίζουν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών έχει συρρικνωθεί και προστίθεται ότι το spread των 5ετών τίτλων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση.

 Εντός συνόρων, ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς έχει το  μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) των 24 δις ευρώ, που από τις 20 Αυγούστου και για 22 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2020 καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Βέβαια η συγκυρία λόγω των κινδύνων της Ιταλίας από την μία και της περιδύνησης της τουρκικής Οικονομίας στην Τουρκία από την άλλη  ξεκάθαρα δεν ευνοεί μία νέα ελληνική έξοδο στις αγορές.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή