Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Τέλος Αυγούστου τα κρίσιμα «ραντεβού» για συντάξεις και ελαφρύνσεις

Στις 30 Αυγούστου ξεκινούν τα επόμενα κρίσιμα «ραντεβού» για την ελληνική Οικονομία. Μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων στις 20 Αυγούστου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει την παρακολούθηση από τους θεσμούς και το μεγάλο στοίχημα της Ανάπτυξης. Μετά από μία 8ετία, που οι συνταγές των δανειστών στοίχισαν πολλά στον ελληνικό λαό, ξεκινά η περίοδος της ανοικοδόμησης. Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους θεσμούς και τις αγορές, η Ελλάδα θεωρείται έτοιμη να ξαναπατήσει στα πόδια της.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα, είναι το EuroWorking Group (EWG) της 30ης Αυγούστου, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Εκεί, στο πρώτο συμβούλιο χωρίς μνημόνιο, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να δώσουν το στίγμα των θέσεων τους για την επόμενη ημέρα, αλλά και τις αλλαγές στο δημοσιονομικό μείγμα που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, με τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Το πρώτο μήνυμα, έστειλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε δήλωσή του, που συνόδευε την απόφαση για εκταμίευση της τελευταίας δόσης του μνημονίου ύψους 15 δις ευρώ. Ο Γερμανός ήταν ξεκάθαρος όταν τόνισε, ότι χρειάζεται πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων και κατά τη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των θεσμών. Μην μετά το τέλος του μνημονίου και καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά, τα κόμματα εξουσίας ξεκινήσουν μία ρητορική παροχολογίας, που ενδεχομένως να ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις, των προηγούμενων ετών.

Εντός συνόρων, συνεχίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αλλαγή του μείγματος, που θα επιτρέψει τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για το κόψιμο των συντάξεων, από την πρωτοχρονιά του 2019.  Παράλληλα, έχουν προαναγγελθεί ελαφρύνσεις σε φόρους, ενδεχομένως και ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα προέλθουν από το υπερπλεόνασμα που εκτιμάται ότι θα πετύχει η ελληνική Οικονομία, περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενδέχεται αυτό το ποσό να είναι αρκετά μεγαλύτερο, να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και περίπου το 1/3, να κατευθυνθεί σε αύξηση στοχευμένων κοινωνικών δαπανών.

Στο EWG, που την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα οργανωθεί και η πρώτη επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Πρώτο θέμα της ατζέντας των αποστολών, θα είναι το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Εκεί οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να εξετάσουν, ότι από τη μία πλευρά τηρούνται τα συμφωνηθέντα και από την άλλη, ότι οι όποιες αλλαγές δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτός θα είναι και ο Προϋπολογισμός με τον οποίο αναμένεται η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και το ευρωπαϊκό εξάμηνο στις 15 Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή