Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επιβεβαιώνει το ΔΝΤ

Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, ζητά το ΔΝΤ

Βιώσιμο έως το 2038 το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την έκθεση του άρθρου 4, του ταμείου, το χρέος μειώνεται ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ κάθ’ έτος εκτός από το 2018.  Οι αναλυτές του Ταμείου, εκτιμούν ότι σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα θα μπορέσει επιτυχημένα να βγει στις αγορές.

Στην έκθεση, επαναλαμβάνεται η πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι οι στόχοι και οι εκτιμήσεις της Ευρώπης για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξοι, αλλά παράλληλα, χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup να παρέμβει ξανά, με νέες ελαφρύνσεις το 2032, αν υπάρξει ανάγκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι διευθυντές συμφώνησαν ότι η ελάφρυνση χρέους που χορηγήθηκε συνδυασμένη από το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας θα διευκολύνει την μεσοπρόθεσμη πρόσβαση στις αγορές». Παράλληλα, προσθέτει ότι «Μερικοί διευθυντές εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα αυτά θα μέτρα θα μειώσουν σημαντικά τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Άλλοι, παρατήρησαν ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαια και έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για ρεαλιστικές παραδοχές για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξης».

Όλοι πάντως, επισημαίνει το ΔΝΤ, χαιρέτησαν την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει και στο μέλλον τη χώρα, αν αυτό απαιτηθεί. Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση επισημαίνεται ότι με το πακέτο ελάφρυνσης που συμφωνήθηκε, οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες αναχρηματοδότησης και οι τάσεις σε ότι αφορά την πορεία του χρέους εμφανίζονται διαχειρίσιμες, αν και δεν λείπουν τα ρίσκα που σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα όπως η πιθανότητα να σημειωθεί μικρότερη ανάπτυξη ή να μην επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.  Ρίσκα που μπορεί να προέλθουν και από διεθνείς αναταράξεις.

Στην ανάλυση του, το  ΔΝΤ ξεκαθαρίζει η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει  πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% για μεγάλο διάστημα και ότι η μέση πραγματική αύξηση ΑΕΠ θα είναι γύρω στο 1% (με την ονομαστική κοντά στο 2,8%).

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% (μέσος όρος) και η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 3%. Οι αναλυτές του Ταμείου, εκτιμούν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν τα 5,7 δις ευρώ, όσα προβλέπουν και οι ευρωπαίοι. Σε ότι αφορά τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ ξεκινούν από 4,5% και φτάνουν ως το 6% το 2060, ενώ η ΕΕ πιστεύει ότι ξεκινώντας από το 3,2% θα φτάσουν στο 5,2% το 2027 και θα περιοριστούν σε 4,2% το 2060.

Από την Ουάσινγκτον, παραδέχονται ότι αν έχουν δίκιο οι Ευρωπαίοι, τότε το χρέος είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς οι μεικτές χρηματοδοτικές δεν υπερβαίνουν το όριο του 20% του ΑΕΠ.

Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ορόσημο του 2038. Με βάση τις παραδοχές του ΔΝΤ στο βασικό σενάριο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρεί αρχικά αλλά θα αρχίσει να αυξάνει αδιάκοπα μετά το 2038. Την ίδια χρονιά οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν το όριο του 20% του ΑΕΠ. Από την πλευρά της Ευρώπης, έχει καταγραφεί η δέσμευση, ότι αν χρειαστεί,  το Eurogroup προχωρήσει σε νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή