Θεός τιμωρός

Οφείλουμε μια εξήγηση, σε σχέση με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που αναφέραμε στο χθεσινό μας κείμενο.

  Είναι αλήθεια, ότι δεν είχε προκύψει, όταν γράφονταν, τα νέα δεδομένα, που δημιουργούσε το «μπλόκο» της Γερμανίας, που δημιουργούσε μια άλλη εντύπωση. Είχαμε, όμως, υπόψη, τη δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου κου. Μοσκοβισί, ότι είχε ενημερωθεί η Κομισιόν, για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, δε νομίζουμε ότι αλλάζει η γενική εικόνα, αφού και νεότερες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του επικεφαλής του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, επιβεβαιώνουν ότι στις 20 Αυγούστου, τελειώνει το  πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κου. Σεντένο, ότι η προχθεσινή, ήταν η τελευταία συνεδρίαση του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, «ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα». Αλλά και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου, είναι «συνήθης σε όλες τις χώρες, που εξέρχονται από το πρόγραμμα». Αλλά και ως προς το συγκεκριμένο, το ESM, έχει ήδη εγκρίνει την εκταμίευση της επίμαχης, τελευταίας δόσης, των 15 δις και απομένει και η τυπική έγκριση από τα Κοινοβούλια, δηλαδή το γερμανικό, μετά τον προσδιορισμό των αντιμέτρων. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι παραμένουμε ακόμη σε πρόγραμμα, αλλά και το τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν κυβερνήσεις υποχρεώνονταν να αποσύρουν ψηφισμένες διατάξεις, ύστερα από απαίτηση της τρόϊκα. Το επισημαίνουμε γιατί εξακολουθούν κάποιοι να δείχνουν επιλεκτική μνήμη.

 Επειδή, όμως, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, θα πρέπει να μας προσγειώσει στη «γκρίζα» ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που, δυστυχώς, δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει «αγκυλωμένη» στην κυρίαρχη, προτεσταντική λογική των Γερμανών. Εχουμε αναφερθεί και άλλοτε, στην «ιεραποστολική» αντίληψη, με την οποία η κυρίαρχη γερμανική αντίληψη προσεγγίζει και την Οικονομία, βλέποντας τα δημοσιονομικά, με βάση τη Βίβλο. Στην αντίληψη αυτή, η αμαρτία δεν εκλαμβάνεται ως στοιχείο της ανθρώπινης περιπέτειας, αλλά ως αδιανόητη παρέκκλιση, που δεν αίρεται με «ασκήσεις μετάνοιας», αλλά απαιτεί αυστηρή και εις το διηνεκές τιμωρία.

Όπως εύγλωττα το θέτει ο πρωταγωνιστής της εξαιρετικής σειράς «Η αίθουσα του θρόνου»-που επαναπροβάλλεται στο MEGA-δεν έχουμε «ένα Θεό φιλεύσπαγχνο, που κατανοεί και συγχωρεί, αλλά έναν Θεό τιμωρό, που θέλει να ταπεινώνει το δημιούργημα του». Δυστυχώς αυτή την Ευρώπη έχουμε. Ακόμη.

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή