Βερολίνο: Τυπική διαδικασία η έγκριση της δόσης

Δεν γινόταν αλλιώς, λέει το Βερολίνο για το βέτο Σόλτς, στο Eurogroup της Πέμπτης. Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να ψήφισε κατ’ αρχήν στο Eurogroup υπέρ της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ, όμως αυτό έγινε για τεχνικούς λόγους, καθώς η αλλαγή στη συμφωνία, σήμαινε ότι πριν εγκριθεί θα έπρεπε να περάσει ξανά από την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε τη γερμανική θέση, στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle.

Όπως είπε η εκπρόσωπος, ο κ. Σολτς δεσμεύεται από απόφαση της βουλής βάσει της οποίας η όποια αλλαγή στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να απασχολεί την Επιτροπή Προϋπολογισμού και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά (17% αντί 24%) ως το τέλος του χρόνου και όχι να το καταργήσει την 1η Ιουλίου όπως είχε συμφωνηθεί συνιστά «μια αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ήδη είχε διαβιβαστεί στη γερμανική βουλή, δηλαδή στο κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα καθορισμένα μέτρα προσαρμογής.»

Ακόμη και αν στην περίπτωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται για αλλαγή ολόκληρου του πακέτου αλλά «για μια αλλαγή σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο» και παρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να καλύψει το κενό των 28 εκ. ευρώ που δημιουργείται στον προϋπολογισμό με ένα ανάλογο ποσό από κονδύλια άλλων υπουργείων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκασμένο να καταθέσει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού «τροποποιημένη» Έκθεση Υλοποίησης.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση της εκπροσώπου, στην ερώτηση της Deutsche Welle για το αν η στάση του Όλαφ Σολτς είχε και «παιδαγωγικό» χαρακτήρα, η εκπρόσωπος απάντησε πως «ανταποκρίνεται στην προκαθορισμένη συμμετοχή της γερμανικής βουλής». Η κυβέρνηση «διασφαλίζει πλήρως την τήρηση των δικαιωμάτων συμμετοχής και ενημέρωσης της βουλής.»

Σύμφωνα με πηγές, από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, που επικαλείται η DW,  αρχές Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει εκπλήξεις. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει άμεσα το Συμβούλιο των Διευθυντών του ΕSM για να δώσει την τελική έγκριση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή