Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο «KONTRA»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ήταν απροετοίμαστη. «Μαθαίνουμε ότι αυτό το θέμα πρυτάνευσε στη συζήτηση τους, αλλά κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα δεν έχουμε, συνεπώς εκτιμώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Βέβαια είμαι πεπεισμένος, πια, ότι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν, επειδή έχουμε και την εμπειρία της προηγούμενης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, δεν γίνονται με την δέουσα προετοιμασία», ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είπε, ότι «Η απουσία εκπροσώπησης είναι θέμα. Εγώ δεν θα τη συνιστούσα. Βέβαια και η δική μου προσέγγιση στα εξωτερικά δεν είναι ενός ανθρώπου που είναι εθνικιστής ή που ουρλιάζει. Έχω συνηθίσει να λέω ότι αυτά τα θέματα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ο δημόσιος λόγος για αυτά θέλει περίσκεψη», αναφερόμενος στην απουσία εκπροσώπησης στην ορκωμοσία Ερντογάν.

Για την πρόταση Μπακογιάννη για τους 9 ο κ. Λοβέρδος είπε, «Η δική μας θέση ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής είναι σωστή. Γιατί εμείς από τη μία πλευρά έχουμε δύο ανθρώπους που από θέμα λάθους βρέθηκαν από εκεί και συνελήφθησαν και το θέμα αντί να λυθεί, όπως λύνονταν επί χρόνια, τώρα έγινε αυτό που έγινε. Από την άλλη έχουμε ένα θέμα που έχει να κάνει με την ελληνική δικαιοσύνη, τα δικαστήρια και τα θέματα που σχετίζονται με την έκδοση που είναι θέματα που αφορούν το συμβούλιο της Ευρώπης, όλες τις διεθνείς διμερείς συμβάσεις, τα ξέρουν αυτά οι Τούρκοι. Είναι άλλα θέματα. Διαφορετικά. Και έλεγα παράλληλα ότι αν υπάρχουν άνθρωποι που οργάνωναν σε ελληνικό έδαφος τη δολοφονία ενός ξένου ηγέτη αυτοί δεν μπορούν να προστατεύονται από την Ελλάδα. »

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για τη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα

Δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα γιατί δε ξέρω τι ακριβώς είπανε, πρώτον για το θέμα που και όλη τη χώρα που είναι οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί, που όλοι θέλουμε να έρθουν πίσω στην πατρίδα, μα δεν το βλέπουμε. Συνεπώς μαθαίνουμε ότι αυτό το θέμα πρυτάνευσε στη συζήτηση τους, αλλά κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα δεν έχουμε, συνεπώς εκτιμώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Βέβαια είμαι πεπεισμένος, πια, ότι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν, επειδή έχουμε και την εμπειρία της προηγούμενης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, δεν γίνονται με την δέουσα προετοιμασία.

Για την προετοιμασία της συνάντησης

Όταν κάνεις μία τέτοια συνάντηση, από τη δική μου εμπειρία από το υπουργείο Εξωτερικών ή γενικά από τις διεθνείς μου εμπειρίες, είσαι απολύτως προετοιμασμένος για αυτό που ζητάς, εάν δεν το ξέρει ο λαός σου, είναι μία επιλογή σου να μην το έχει πει. Κατά τα ειωθότα οι πολίτες ξέρουν τι πας να πεις. Δεν είχαμε εικόνα… είχαμε εικόνα για μία συνάντηση που θα κρατούσε ώρα, έτσι μαθαίναμε, που συναρτώταν πολλά από το πόση ώρα θα κρατήσει κ.ο.τ. Αυτή είναι μία τελείως περιφερειακή, από πλευράς ποιότητας, συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, όταν θα συναντηθεί ένας Έλληνας αξιωματούχος με έναν ξένο. Θυμάμαι και επί άλλων κυβερνήσεων όταν θα ερχόταν εδώ η κ. Μέρκελ και τι θα έδινε στον κ. Σαμαρά, μετά στον κ. Τσίπρα… Δεν ισχύουν αυτά. Τα διεθνή είναι σχεδόν προκαθορισμένα. Όταν προσέρχεσαι σε μία συνάντηση ξέρεις περίπου τι είναι αυτό που θα αποκομίσεις. Εάν δεν θα αποκομίσει τίποτα, είναι ένα θέμα αν θα την κάνει τη συνάντηση. Πάντως 11 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες δεν ξέρουμε αν προέκυψε κάτι καλό.

Για το αν ήταν καλό που έγινε η συνάντηση

Σπεύδω να το πω είναι καλό και όταν μιλούν και όταν ανταλλάσσουν επισκέψεις. Απλώς πρέπει να είναι κάποια πράγματα προγραμματισμένα και να μην γίνονται αυτά που έγιναν στην Αθήνα ειδικά στο Προεδρικό Μέγαρο. Επειδή πρέπει να μιλάνε οι λαοί και να μην δημιουργούνται συνθήκες έχθρας για τυπικά θέματα θεωρώ παράλειψη της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ήταν στην ορκωμοσία του προέδρου Ερντογάν.

Για την έκφραση δυσφορίας

Δυσφορία εκφράζεται και από την παρουσία ενός υπουργού σου. Η απουσία εκπροσώπησης είναι θέμα. Εγώ δεν θα τη συνιστούσα. Βέβαια και η δική μου προσέγγιση στα εξωτερικά δεν είναι ενός ανθρώπου που είναι εθνικιστής ή που ουρλιάζει. Έχω συνηθίσει να λέω ότι αυτά τα θέματα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ο δημόσιος λόγος για αυτά θέλει περίσκεψη.

Για το αν θα πήγαινε στην ορκωμοσία Ερντογάν

Εμένα με ρώτησε ο δικός μας βουλευτής από τη Ροδόπη, που προσκλήθηκε, αν πρέπει να πάει και του είπα βεβαίως πρέπει να πας.

Για το αν έπρεπε να γίνει προπαρασκευαστική συνάντηση

Τη διάγνωση δεν την κάνει ο πρωθυπουργός. Η διάγνωση δεν γίνεται στα ανώτατα επίπεδα, γίνεται παρακάτω, από υπουργό, από υφυπουργό, από πρέσβη. Δεν γίνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εκτιμώ ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, αυτή η κυβέρνηση, ήταν πολύ κακά προετοιμασμένη. Εν πάση περιπτώσει εγώ είπα στη Βουλή… …ότι τα έχουν κάνει μούσκεμα σχεδόν σε όλους τους τομείς, ας αφήσουν τα θέματα τα εξωτερικά της πατρίδος, τα λεγόμενα εθνικά, αρκετά έχουν προκαλέσει βλάβες στα ζητήματα αυτά. Λίγος καιρός τους έμεινε ακόμα, σε αυτή την κυβέρνηση, θα είναι ακόμα 8 μήνες, 10 μήνες, πόσο θα είναι; Μετά θα πάνε στην αντιπολίτευση… Λοιπόν αυτούς τους 10 μήνες, αρκετά ταλαιπωρήσαν την πατρίδα να μην συνεχίσουν. Η τελευταία ταλαιπωρία γίνεται από επιπολαιότητα. Επιμένω να λέω και το πρωί η ανακοίνωση μου αυτό υπαινισσόταν, ότι ο πρωθυπουργός όταν μιλούσε για διευθέτηση συνόρων με την Αλβανία δεν εννοούσε να αναχαραχθούν τα σύνορα. Είμαι βέβαιος. Αλλά είμαι βέβαιος ότι όπως δεν ήξερε ότι δεν μπορεί να λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πως υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, έτσι είπε περί συνόρων και δημιούργησε πρόβλημα. Έτσι κατάλαβα και του Γιοχάνες  Χαν τις δήλωσεις… τις φράσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες με τους Αλβανούς επανακαθορίζουν τα σύνορα τους… Προφανώς μιλώντας με αυτή την ελευθερία του λόγου και την ασυνέπεια και την ανευθυνότητα στο εξωτερικό δημιούργησαν άλλες εντυπώσεις από τις πραγματικές. Φαντάζομαι ότι ο κ. Κοτζιάς δεν επαναχαράσει τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας. Μετά το μπέρδευαν και έλεγαν… όχι εννοούσαμε την ΑΟΖ. Τι είναι η ΑΟΖ; Έχουμε εικόνα τι είναι η ΑΟΖ;

Για την πρόταση Μπακογιάννη για τους 9

Αυτά τα έχω πει στον πιο κατάλληλο χρόνο. Τώρα συζητάμε μετά από κάποιους μήνες. Όταν ο δημοσιογραφικός λόγος ήθελε, τον βοήθησαν και κάτι βουλευτές, ότι τίθεται και ένα ζήτημα ανταλλαγής, που κάποια στιγμή ειπώθηκε και από επίσημα χείλη τουρκικά. Η δική μας θέση ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής είναι σωστή. Γιατί εμείς από τη μία πλευρά έχουμε δύο ανθρώπους που από θέμα λάθους βρέθηκαν από εκεί και συνελήφθησαν και το θέμα αντί να λυθεί, όπως λύνονταν επί χρόνια, τώρα έγινε αυτό που έγινε. Από την άλλη έχουμε ένα θέμα που έχει να κάνει με την ελληνική δικαιοσύνη, τα δικαστήρια και τα θέματα που σχετίζονται με την έκδοση που είναι θέματα που αφορούν το συμβούλιο της Ευρώπης, όλες τις διεθνείς διμερείς συμβάσεις, τα ξέρουν αυτά οι Τούρκοι. Είναι άλλα θέματα. Διαφορετικά. Και έλεγα παράλληλα ότι αν υπάρχουν άνθρωποι που οργάνωναν σε ελληνικό έδαφος τη δολοφονία ενός ξένου ηγέτη αυτοί δεν μπορούν να προστατεύονται από την Ελλάδα.

Για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Είχε πολλούς κινδύνους αυτή η συμφωνία τους οποίους ο δικός μας πολιτικός, πατριωτικός χώρος, ξεκάθαρα, αλλά με ορθολογικό τρόπο, όχι με κραυγές και ουρλιαχτά. Αυτό το εθνικότητα, ιθαγένεια και τη γλώσσα, δεν τα είχαμε στην ατζέντα μας. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Βλέπετε σε τι ελευθερίες οδηγείται ο Ζάεφ… προκειμένου να κερδίσει και το δημοψήφισμα στη χώρα του. Να μιλάει για μακεδονικό στρατό, να μιλάει για τη δημοκρατία της Μακεδονίας. Να μιλάει με έναν τρόπο που προσπαθώντας και αυτός να κερδίσει ακροατήριο στη χώρα του, δείχνει ποια είναι η συμφωνία. Εμείς να αναδεχθούμε τους κινδύνους της δημιουργίας, με την υπογραφή του κ. Κοτζιά, που θα είχε και τη δικά μας υποστήριξη… της δημιουργίας πολιτικών και νομικών τετελεσμένων, στο ΝΑΤΟ π.χ. που είναι το πρώτο νομικό και πολιτικό τετελεσμένο, δεν θέλαμε να σηκόσουμε αυτή την ευθύνη.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή